09 oktober 2017 
in Blog
2 min. leestijd

De perikelen rondom zorgverzekeraars vergoedingen fysiotherapie

De perikelen rondom zorgverzekeraars vergoedingen fysiotherapie

Je merkt het op meerdere vlakken, het gaat weer beter met Nederland en de economie. De koopkracht neemt toe, de werkloosheid neemt af. Ondernemers investeren weer en huizen worden sneller en tegen hogere biedingen verkocht. Afgelopen week stond er op de voorpagina in de krant zelfs het volgende:

“Zelfs werkgevers niet tegen stijging lonen”.

Toch had ik wat bedenkingen bij deze krantenkop…. Niet dat ik mijn team van inmiddels alweer 7 medewerkers geen extra beloning gun voor hun Kwaliteit, Aandacht en Service richting onze patiënten. Integendeel, ik ben super blij met hun kwaliteiten. Nee, bij het lezen van deze krantenkop, gingen mijn gedachten naar de aangeboden contracten 2018 van de zorgverzekeraars, ook wel de “werkgever” van de eerstelijns zorg genoemd.

Contracten

Zuchtend en steunend buig ik me op een druilerige middag weer over de kleine lettertjes. Steeds eerder ontvangen we de contracten voor het jaar daarop, met het verzoek toch wel snel te tekenen, om net als voorheen weer gecontracteerde zorg te kunnen verlenen. Ondertussen komen er steeds meer eisen, waar wij als praktijk aan moeten voldoen. Een dubieus “arbeidscontract” is daar niets bij.

Toch is er weinig aan te doen, tenzij je als praktijk besluit geen contracten te tekenen. Als je niet tekent, benadeel je veel patiënten weer die dan maar een deel van de niet-gecontracteerde zorg vergoed krijgen van hun zorgverzekeraar. Terwijl ze overigens wel het volle pond aan premie voor aanvullend verzekerd voor fysiotherapie betalen aan de zorgverzekering. Bizar.

Zouden de zorgverzekeraars alle fysiotherapiepraktijkeigenaren eindelijk eens beter gaan betalen? De vergoedingen staan al jaren op hetzelfde bedroevend lage niveau. Zoals de “vergoeding” 1e lijns fysiotherapie door Zilveren Kruis Achmea, € 28,50. Of neem bijv. CZ die sinds 2 jaar een omzetplafond instelt per praktijk. Of je nu een groeiende praktijk bent of niet, je mag maximaal een bepaalde CZ omzet per jaar halen. Anders word je met € 2,50 per behandeling gekort op de vergoeding fysiotherapie, vaak achteraf! Dus dat wordt terugbetalen…. Ja, je leest het goed, voor een half uur werk van HBO afgestudeerden zijn dit de tarieven die zorgverzekeraars uitkeren. Hier moeten alle lasten nog van af, premies, huur, verplichte verzekeringen, studie, materialen, onderhoud etc. Al in 2012, 2013 en 2016 is door respectievelijk VVAA, FWG VVT en KPMG berekend dat de kostprijs minimaal 39,50 zou moeten zijn. Een behoorlijk verschil met de huidige uitgekeerde tarieven niet?

De hoogste tijd

Ik lees wekelijks dat iedereen er op vooruit mag gaan en ja, daar ben ik het zeker mee eens, maar is het NU niet de allerhoogste tijd om dit juist voor de fysiotherapiepraktijken te bewerkstelligen? Je zou toch denken dat een praktijkeigenaar de “ondernemer in de zorg” genoemd mag noemen, maar in dit soort gevallen van “wurg” contracten en tekenen bij het kruisje voel ik me eerder een hardwerkende werknemer bij een zeer slecht betaalde organisatie. De machtsverhouding blijkt volkomen scheef. En vooralsnog is er weinig aan te doen zegt zelfs de branche vereniging KNGF.

Gelukkig ben ik een positief ingesteld mens, en laat ik me niet zomaar van de kaart brengen door dit soort zaken, en zullen onze patiënten weinig merken van de ergernissen rondom de contractverlengingen en vergoedingen. Door bijvoorbeeld de introductie van onze FyVIP trajecten blijven we out of the box denken, en dat geeft energie! Dat is wat wij innoverende fysiotherapeuten doen!

Het lastigste vind ik wel dat onze patiënten als het ware voorgelogen worden door deze zorgverzekeraars. Zij pronken aan het eind van het jaar weer met campagnes over de premie blijft gelijk, of zorg goed geregeld en de premie valt lager uit. Ondertussen lezen veel verzekerden echter de nieuwe voorwaarden niet door, en blijken ze ineens voor 12 in plaats van voor 24 behandelingen verzekerd te zijn.

Wordt het gewoon niet eens tijd om daar bewust van te zijn?

Inmiddels zijn er steeds meer mensen die inmiddels bewust kiezen om geen aanvullende verzekering voor fysiotherapie af te sluiten, maar indien nodig een factuur ontvangen voor de verleende fysiotherapie diensten op maat. Zorg ondernemerschap gaat in die zin dus echt meer lijken op het bedrijfsleven.

Ben jij er al uit wat je doet in 2018 qua zorgverzekering? Ik wil je graag verwijzen naar een ouder blog  waarbij een aantal tips staan voor het kiezen van de juiste zorgverzekering voor jou.

Met positieve groet,

Sjoerd de Jong

Praktijkeigenaar / Zorg ondernemer 😉

Bob van Heukelom
Door

Bob van Heukelom

op 16 Oct 2017

Mooie blog Sjoerd en je hebt helemaal gelijk. Zorgverziekeraars zijn het. In plaats dat ze goede zorg voor hun cliënten belonen maken ze alle zorgondernemers al jaren het leven zuur.

Reactie plaatsen