Page content

Heeft te weinig slaap invloed op jouw gewicht?

Heeft te weinig slaap invloed op jouw gewicht?

Je let op je voeding, je doet je best om voldoende te bewegen en toch blijft de weegschaal hetzelfde zeggen…. Het kan zo frustrerend zijn!

Afvallen gaat maar niet, hoe hard je er je best ook voor doet!

Afvallen is in veel gevallen niet zo makkelijk als het lijkt. Het gaat verder dan het beperken van calorieën en voldoende bewegen. Maar waarom? In mijn blog van vandaag laat ik jullie aan de hand van een voorbeeld uit de praktijk zien welke invloed slaap kan hebben.

Blog Timo afvallen en goede nachtrust De Jong fysiotherapie Ede

‘Er komt een man de praktijk binnen met rugklachten. Zijn huisarts heeft aangegeven dat de rugpijn kan komen omdat hij te zwaar is, en dit vindt hij zelf ook. Sinds dat moment volgt hij een sportprogramma en let hij op zijn voeding, maar wat hij ook doet, van afvallen is geen sprake.

Tijdens de intake met mij laat hij vallen dat hij zo slecht slaapt. Zo’n 5 uur per nacht, en dan wordt hij ook nog 3 keer wakker. Erg vervelend natuurlijk en hij geeft ook aan dat hij zich regelmatig futloos voelt en zich moeilijk kan concentreren. 

Wat meneer niet had verwacht is dat dit slaapprobleem ook zijn afvallen blokkeert. Onder mijn begeleiding slaapt hij binnen twee weken al veel beter door met een aantal zaken rekening te houden. Hij voelt zich meteen een stuk frisser overdag. “Zo fijn dat ik me weer energiek voel!”

Maar nu komt het mooie; hij begint ook af te vallen. Zijn voeding en sporten blijven hetzelfde, maar toch gaat de wijzer op de weegschaal de goede kant op, elke maand weer een beetje. Na drie maanden is er al tien kilo af! En tot op de dag van vandaag blijft hij maar afvallen.’

Blog Timo afvallen en slaap De Jong fysiotherapie Ede

Deze meneer is een prachtig voorbeeld van hoe alles lijkt te kloppen. De voeding klopt, het sporten klopt en toch wordt het doel niet behaald. Slaap kan dan een cruciale factor zijn. Tijdens een goede diepe slaap wordt het groeihormoon aangemaakt. Dit hormoon is betrokken bij een hoop processen, zo ook bij de vetverbranding. Daarnaast kan je de biologische klok in je lichaam behoorlijk in de war schoppen door weinig uren te slapen. Dit leidt tot een grotere koolhydraat consumptie overdag, en teveel koolhydraten blokkeren de vetverbranding.

Veel wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat weinig slapen leidt tot gewichtstoename, maar wat is dan normaal?

Er zit een klein verschil tussen het aantal uur slaap wat mensen nodig hebben. Dit ligt tussen de 7 tot 8,5 uur per nacht, onafgebroken. Korter, maar ook langer wordt afgeraden.

Denk jij dat je ook te weinig slaapt of wordt jij ’s nachts regelmatig wakker? Download dan ons e-book met 7 tips voor een betere nachtrust en wie weet gaat het afvallen bij jou dan ook beter!

Met sportieve groet,

 

Timo Hans

Fysiotherapeut – Osteopaat i.o.

Comment Section

0 reacties op “Heeft te weinig slaap invloed op jouw gewicht?

Plaats een reactie


*