Page content

Artrose… Wat is dat nu eigenlijk en wat kunnen wij, als fysiotherapeut voor jou betekenen?

Artrose… Wat is dat nu eigenlijk en wat kunnen wij, als fysiotherapeut voor jou betekenen?

Het was als klein berichtje in de krant te lezen, maar groot nieuws in de wereld van de fysiotherapie:

Vanaf 2018 wordt de behandeling bij artrose van de heup of knie voor een deel vergoed uit de basisverzekering.

Maar wat is nu eigenlijk “artrose” en wat kunnen wij, als fysiotherapeut voor jou betekenen?

Artrose

Waar twee botten bij elkaar komen vind je een gewricht. Om te voorkomen dat de botstukken over elkaar schuren zijn ze bedekt met een laagje kraakbeen. Dat kraakbeen is glad en wat zachter dan bot waardoor het ook functioneert als stootkussentje. Om je een beter idee te geven van hoe dit er uitziet, je hebt vast weleens een kippenpootje gegeten: het glanzende uiteinde van het pootje is kraakbeen en is duidelijk anders dan het bot zelf.

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen van het gewricht in kwaliteit achteruit gaat. Dit kan komen doordat het gewricht een keer een trauma heeft doorgemaakt, of omdat je ouder wordt. Soms is helemaal niet (meer) te achterhalen wat het proces in gang heeft gezet. Het kraakbeen wordt rafelig en er kunnen aan de rand wat stukje bot groeien, met als gevolg dat het gewricht minder soepel kan bewegen. Soms treedt er ook zwelling en pijn op bij dit proces.

Blog Bart Artrose 1

Op onderstaande foto zie je een opname van een kijkoperatie. Op de linker foto zie je duidelijk dat het kraakbeen rafelig is geworden en niet meer mooi glad, zoals te zien is op de tweede foto.

Blog Bart Artrose Blog Bart Artrose

Pijnklachten

Onderzoek heeft aangetoond dat er geen verband is tussen de mate van artrose die op een foto te zien is en de pijnklachten die hier bij optreden. Met andere woorden: het hebben van artrose in een gewricht hoeft nog niet te betekenen dat het gewricht ook zeer doet. Omdat een gewricht waar artrose in zit in de volksmond vaak ook ‘versleten’ wordt genoemd ontstaat snel het idee om dat gewricht dan maar zo weinig mogelijk te gebruiken. Als je het zwaar belast zou het alleen maar meer slijten toch? Gelukkig is dat niet waar! Het allerbeste wat je met artrose kan doen is… BEWEGEN. Het is wel belangrijk om te weten welke bewegingen je het beste kunt maken en welke beter even niet.

Het stellen van de diagnose kan vaak al door het verhaal van jou als patiënt te horen en het gewricht te onderzoeken. Kenmerkend is dat klachten vaak geleidelijk ontstaan, of dat een relatief onschuldige verkeerde beweging veel meer reactie in het gewricht geeft dan je zou verwachten. Hoewel artrose niet alleen voorbestemd is voor oudere mensen neemt de kans wel toe met het vorderen van de leeftijd. Vaak wordt er een röntgenfoto gemaakt om de mate van slijtage vast te stellen, of om te kijken hoe dit over de tijd is toegenomen. Omdat dit geen relatie hoeft te hebben met de klachten die iemand dagelijks ondervindt kun je je afvragen of dit laatste zinvol onderzoek is.

Behandeling

Als fysiotherapeut kunnen wij een belangrijke rol spelen bij de behandeling. Hoewel de aandoening zelf niet weg gaat, kunnen de gevolgen ervan vaak wel heel gunstig behandeld worden. Bijvoorbeeld door het gewricht weer beweeglijker te maken. Door de spieren rond het gewricht te versterken helpen ze het te beschermen. Soms kunnen kleine aanpassingen in oefeningen ervoor zorgen dat je ze wel pijnvrij uit kan voeren. Soms moet je even een paar stappen terug doen in hoe je het gewricht traint om vervolgens weer stappen vooruit te kunnen maken. Welke oefeningen of aanpassingen gedaan moeten worden is voor iedereen verschillend, aangezien dit van verschillende factoren afhankelijk is, zoals bijvoorbeeld waar de schade precies zit in het gewricht.

Mocht je bekend zijn met dit soort klachten en willen weten welke oefeningen je het beste wel -en welke niet- kunt doen, spreek één van ons dan gerust aan!

Groeten Bart

Comment Section

0 reacties op “Artrose… Wat is dat nu eigenlijk en wat kunnen wij, als fysiotherapeut voor jou betekenen?

Plaats een reactie


*