Page content

Coördinatie? Wat is dat eigenlijk?

Coördinatie? Wat is dat eigenlijk?

Je hebt je trainer, fitnessinstructeur of fysiotherapeut vast wel eens over ‘coördinatie’ horen praten. Maar wat heb je eraan? En hoe pas je dit toe in het dagelijkse leven, of tijdens het sporten?

Coördinatie is naast kracht, lenigheid, snelheid en uithoudingsvermogen 1 van de 5 grond motorische eigenschappen. Deze eigenschappen vormen samen het prestatie vermogen van het lichaam. Training van de grond motorische eigenschappen zijn voor een fysiotherapeut vaak een belangrijk aspect in het begeleiden of revalideren van (top)sporters of patiënten.  Voordat we dieper ingaan op wat coördinatie precies is, zet ik eerst een aantal mooie definities van coördinatie op een rij:

#1 Coördinatie is optimaal gebruik van de onderlinge verbanden tussen verschillende delen van het lichaam, waardoor technisch moeilijke bewegingen makkelijk en expressief uitgevoerd kunnen worden.

 #2 Coördinatie is de besturing vanuit de hersenen van de spieren in het menselijk lichaam.

 #3 Coördinatie heeft betrekking op de activatie en onderlinge afstemming van de activiteit van de motorische eenheden in spieren.

Kortom coördinatie heeft iets met te maken met in een bepaalde tijd kunnen aanspannen en ontspannen van een reeks spieren.

Coördinatie kun je onderscheiden tussen intramusculaire coördinatie en intermusculaire coördinatie. Met intramusculaire coördinatie wordt het afstemmen van spiercontractie binnen één spier bedoeld. Intermusculaire coördinatie betekent de afstemming van activatie van verschillende spiergroepen in een bewegingsketen. De intermusculaire coördinatie is de vorm van coördinatie die wij als mensen het meest bewust toepassen. Dit gebeurt namelijk bij het gooien of vangen van een bal, maar ook wanneer wij lopen. Bij het lopen worden namelijk spieren aan de voor- en achterzijde van het been, afwisselend geactiveerd.

Omdat het (opnieuw) aanleren of verbeteren van beweegpatronen een belangrijk onderdeel is binnen de fysiotherapie, is het verbeteren van coördinatie dit automatisch ook. Het verbeteren van coördinatie is grofweg het sneller, krachtiger kunnen activeren/samentrekken van spieren. Dit heeft natuurlijk voor een groot deel met het zenuwstelsel te maken. Maar tegelijkertijd betekent dit dat bij het beter kunnen aan- en ontspannen van bijvoorbeeld de kuitspier, dit invloed kan hebben op achillespees klachten.

Verder is coördinatie natuurlijk belangrijk bij krachttraining. Voordat er ingewikkelde bewegingen tegen weerstand in gemaakt kunnen worden, moet de bewegen zelf eerst goed uitgevoerd worden. Eigenlijk is een goede coördinatie een voorwaarde om te kunnen starten met krachttraining. Dit is ook iets wat een fysiotherapeut altijd controleert voor hij of zij start met krachttraining.

Hoe train je coördinatie?

Omdat coördinatie voor een groot deel met aansturing te maken heeft, ligt de focus ook op het trainen hiervan. Dat betekent dus dat bewegingspatronen geoefend moeten worden onder verschillende omstandigheden. Hierbij kun je denken aan loopscholing.

Door veel knie heffen en hak->bil oefeningen te doen, kan dit zorgen voor betere prestatie tijdens een sprint. Wat we niet moeten vergeten is dat verkrampte spieren of spierknopen een directe invloed hebben op de coördinatie. Denk je maar eens in: lopen met kramp in je hamstrings??? Dus ook het laten behandelen van spieren kan zorgen voor een betere aansturing.

Met sportieve groet,

Niels

Comment Section

0 reacties op “Coördinatie? Wat is dat eigenlijk?

Plaats een reactie


*