Page content

Hebben wij last van een ‘zorgcomplex’?

Hebben wij last van een ‘zorgcomplex’?

Een tijdje terug zag ik een nieuwe patiënt. Het was een dame die na een lange tijd van “niet-hardlopen”, weer was gestart met hardlopen.  Tijdens het hardlopen voelde ze stijfheid en pijn aan de buitenzijde van haar linker knie. Ik stelde wat vragen over haar knie pijn, en over de manier waarop ze het hardlopen had opgebouwd. Natuurlijk onderzocht ik niet alleen haar knie, maar ook haar heup en lage rug. Veel van dit soort klachten hebben dáár immers een deel van hun oorsprong.

Ik maakte een behandelplan om alle zwakke plekken in haar bewegingsapparaat te versterken, zodat ze optimaal hard kon lopen. Ten slotte adviseerde ik haar ook om het loopschema langzamer op te bouwen dan dat ze nu deed.

Blog patiënt centraal De Jong Fysiotherapie Ede

De vervolgafspraak die we maakten moest zij afzeggen wegens ziekte. Een paar weken later zag ik haar sporten vroeg aan haar hoe het ging. Ze vertelde dat ze niet veel van de oefeningen die ik had “opgedragen” had gedaan, maar dat ze wel naar mijn advies had geluisterd betreffende het rustiger aan doen met hardlopen met als gevolg dat ze geen klachten meer had. “Dat was eigenlijk genoeg” voegde ze eraan toe.

Dat zette mij aan het denken….

Wij zorgverleners hebben nogal eens de neiging om bij de mensen die we zien al onze kennis en vaardigheden uit de kast te trekken om een goede diagnose en een goed behandelplan op te stellen.

Je zou het een ‘zorgreflex’, kunnen noemen. Je komt bij ons met een probleem, als we iets vinden waar we bij kunnen helpen zullen we dat vanzelfsprekend doen. Daar is natuurlijk niks mis mee, maar soms wordt er binnen de zorg te weinig naar één belangrijk ding gekeken, namelijk JOU!

Want zit je wel te wachten op allerlei aanvullende onderzoeken? Wil je wel ingewikkelde oefenprogramma’s uitvoeren voor dat pijntje aan je knie? Die vragen vergeten zorgverleners wel eens te stellen, waarom? Omdat we nu eenmaal zo gefocust zijn op de blessure dat ze simpelweg vergeten worden.

De patiënt centraal stellen

De patiënt centraal stellen is hip in de medische wereld. Gelukkig worden patiënten steeds mondiger en stellen ze een hoop vragen. Toch maak ik ook nog regelmatig  mee dat, wanneer ik vraag naar iemands verwachtingen over onderzoek of behandeling, het lastig is om een duidelijk antwoord te krijgen.

Op dat gebied kunnen jullie ons dus heel goed helpen, door vooraf ook al na te denken over waarom je de afspraak maakt. Wil je van je pijn af? Wil je weer kunnen werken (desnoods met wat pijn)? Of wil je alleen even horen of dat pijntje tijdens het hardlopen echt komt omdat je te fanatiek begonnen bent?

Het zijn allemaal hele terechte vragen om bij ons aan te kloppen. Vragen die ons kunnen helpen om iets te doen wat voor jou ook echt zinnig is, zodat jij zelf bereikt wat JIJ wilt!

Blog patiënt centraal

En als we dan toch een keer een heel behandeltraject voorstellen, terwijl jij zelf met een andere verwachting kwam, stel dan ook gerust de vraag of dat allemaal wel nodig is, en waarom dit advies of behandeltraject geadviseerd wordt!  Zo kunnen we samen zorgen voor een efficiënte behandeling!

Met een sportieve groet,

 

Bart van de Wiel (Msc)

Sportfysiotherapeut en manueel Therapeut

Comment Section

0 reacties op “Hebben wij last van een ‘zorgcomplex’?

Plaats een reactie


*