Page content

De zin en onzin van buikspieren trainen, en het effect op rugklachten

De zin en onzin van buikspieren trainen, en het effect op rugklachten

De zomer komt eraan! Waar blijft mijn sixpack?

De zin en onzin van buikspieren trainen, en het effect op rugklachten.

Veel Nederlanders zijn rond deze tijd van het jaar druk bezig om er zo goed mogelijk uit te zien in hun zwemkleding. Mensen voelen zich hier lekker bij, maar het is ook nog eens ongelofelijk gezond!

Hoe minder vetweefsel er tussen organen zit hoe beter ze kunnen functioneren en dus des te gezonder je bent. Helaas ervaren veel mensen maar weinig profijt van de pogingen die ze doen om zo strak mogelijk te worden rond de zomer. Lees hieronder meer over de veel gemaakte denkfouten en een aantal goede tips!

Van buikspieroefeningen verlies je buikvet!

Deze stelling is helaas totaal niet waar. Het is een fabeltje dat als je buikspieren traint je daar ook vet verliest. Hoe logisch het ook klinkt, je zal geen gram buikvet kwijtraken door buikspieroefeningen te doen. Wat dan wel?

  • Maak tijdens het sporten gebruik van intensieve interval training om je ‘metabolisme’ te verhogen. Onderzoek laat zien dat intensieve cardio meer vetverbranding stimuleert dan gewone cardio of buikspieroefeningen. (vraag voor meer informatie een van de fitnessinstructeurs van Tesqua Health & Sportcentre, zij kunnen je perfect verder helpen).
  • Doe krachtoefeningen voor je hele lijf! Onderzoek laat zien dat als mensen elke spiergroep in hun lijf goed trainen ze veel sneller hun doelen behalen, waaronder vet verbranden.
  • Voeding: realiseer je altijd dat afvallen/ er goed uit zien valt of staat met hoe je eet.  Dus twee of drie keer in de week flink sporten weegt nog altijd niet op tegen een ongezond eetpatroon.

Ontlasten buikspieren dan wel mijn rug?

Ja dat doen ze gelukkig wel! Mits ze goed getraind zijn!

Het draait hierbij alleen niet om de dikte of sterkte van de buikspieren. Buikspieren zijn bij de gemiddelde Nederlander maar 3-4 millimeter dik! En een goed getraind persoon kan hier nog eens 1-2 millimeter bij doen. Kortom aan de dikte van de buikspieren ligt het niet! Het zit hem in de coördinatie van de spieren, dus de samenwerking met de rest van de spieren in het lijf. Hiervoor is bijvoorbeeld deze oefening super geschikt.

De conclusie komt eigenlijk neer op iets wat de meeste mensen wel weten. Er is geen magische oefening voor een slank lijf, en gezondheid wordt nog steeds behaald door zo gezond mogelijk te eten en op de juiste manier te bewegen!

Vragen over een van deze onderwerpen? Wij helpen u graag verder!

Vragen over een van deze onderwerpen? Wij helpen u graag verder!

Met sportieve groet,

Timo Hans

Comment Section

0 reacties op “De zin en onzin van buikspieren trainen, en het effect op rugklachten

Plaats een reactie


*