Page content

Dry needling

Dry needling

Hé Sjoerd, jij doet toch iets met naaldjes?

Dat is de vraag die ik regelmatig krijg. Ja, ik heb mij inmiddels gespecialiseerd in dry needling. Het wordt steeds meer toegepast bij fysiotherapiepraktijken, zo ook bij ons. Ik gebruik deze methode vaak bij (chronische) spier en pees blessures. Zoals Stijve spieren en gewrichten, RSI- klachten, klachten van de nek, schouder, arm, (tennis) elleboog, onderarm en pols. Klachten van de lage rug, heup, bil- en beenspieren, krampen, uitstralende pijn patronen, hielspoor, etc. Sommige mensen komen er speciaal voor naar de praktijk toe, anderen blijven er juist liever voor weg (uit angst). In deze blog leg ik daarom uit wat de techniek is en waarom ik het gebruik.

 

Hoe werkt het?

Grondleggers van de dry needling techniek zijn Janet Travell, de lijfarts van John F. Kennedy, Trigger points dry needlingen professor Simons. Bij dry needling worden triggerpoints (verhardingen) in de spier kortdurend aangeprikt met dunne acupunctuur naalden. Een triggerpoint is een zeer plaatselijke verharde en pijnlijke plek in een spier, die de oorzaak kan zijn van allerlei pijnklachten. Door het aanprikken van het triggerpoint zal de spier snel ontspannen door een ‘local twitch respons’.  Na de behandeling voelt de behandelde spier vaak wel wat vermoeid, stijf of beurs aan, maar dat is meestal van korte duur. 1 tot 2 dagen spierpijn na een behandeling is heel normaal. De laatste paar jaar zijn er veel wetenschappelijke onderzoeken met prima resultaat naar het effect ervan gedaan en daardoor wordt het meer toegepast in de fysiotherapie.

 

Is Dry needling  het zelfde als acupunctuur?

Dry needling lijkt op accupunctuur, maar is niet hetzelfde. Bij accupunctuur zijn er vaste punten in het lichaam waar een naaldje in wordt gezet om bepaalde energie weer te laten stromen. Die naalden blijven ook een tijdje zitten om effect te hebben. Bij dry needling prik je heel kort de knoop in de spier aan waarmee je een “twitch” in de spier oproept. Een soort golfbeweging. Als je de naald weghaalt, dan kan de spier goed ontspannen. De naalden die gebruikt worden bij dry needling variëren van 3 cm tot  zelfs 7 cm lang afhankelijk van de diepte ligging van de spier.

 

Wanneer wordt Dry needling toegepast?

De methode wordt toegepast bij mensen die klachten hebben van de zogenaamde ‘triggerpoints’. Deze drukpunten kunnen onder andere pijn en stijfheid in de spieren, uitstralende klachten en bewegingsbeperking bij de gewrichten veroorzaken. Met een naaldje wordt dan in de spier geprikt, waardoor de spier zich aanspant als een soort kramp. Door het naaldje worden de verkrampte vezels in de spier los gemaakt en dat versnelt het herstelproces. Het mooie van dry needling is dat je direct spierspanning voelt afnemen. Dus de effectiviteit van de therapie is direct aantoonbaar bij de patiënt. Dry needling is een heel effectieve manier van behandelen, omdat het zo plaatselijk werkt. Dit zorgt voor een spoedig herstel van de klachten.

Dry needling wordt steeds populairder. Ik vind het daarom belangrijk dat je als behandelaar bewust bent van de risico’s van het gebruik van dry needling. Ik heb een uitgebreide opleiding gevolgd met een goede anatomische kennis en goede palpatievaardigheden voor zowel triggerpoints als dry needling. Deze zijn naar mijn idee essentieel voor het goed kunnen uitvoeren van dry needling binnen de praktijk. Dry needling lijkt een inmiddels wel een hype te worden en soms nog een pijnlijke ook.

Ja, de naaldjes kunnen pijn doen, al is dat niet bij iedereen even erg en is de pijn maar kortdurend. Het belangrijkste is dat het werkt richting herstel van je klacht. Het is een mooie techniek om iemand sneller van de klachten af te helpen.

Dry-Needling

 

Vergoeding

Deze methode is onderdeel van de reguliere fysiotherapiebehandeling. Wanneer je aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie wordt de behandeling volledig vergoed. Wil je meer weten of heb je klachten? Neem contact op met De Jong Fysiotherapie 0318-830311 of via info@dejongfysio.com.

 

Sjoerd de Jong

Sportfysiotherapeut, gespecialiseerd in dry needling

Comment Section

2 reacties op “Dry needling


Door Peter Steffers op 16 februari 2016

Informatief verhaal. Dank Sjoerd


Door Annemarie op 18 februari 2016

Daar doen we het voor Peter! Dank je wel.

Plaats een reactie


*