Page content

Fysieke activiteit kan depressies voorkomen!

Fysieke activiteit kan depressies voorkomen!

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord dat fysieke activiteit voor een goede mentale staat zorgt. En dat je met sporten stofjes aanmaakt in je brein waardoor je jezelf lekker in je vel voelt. Ik kwam afgelopen week een filmpje tegen waarin werd geclaimd dat fysieke activiteit zelfs mee kan helpen met het voorkomen van een depressies. Dit is iets wat hopelijk elke fysiotherapeut aan zal spreken, mij persoonlijk in ieder geval wel!

Omdat beweging, sport en activiteit een belangrijk deel is van het leven van een fysiotherapeut wil ik dit filmpje fysieke activiteit tegen depressie en deze boodschap graag met jullie delen! Het filmpje verwijst naar een groot internationaal onderzoek dat is gedaan naar het onderwerp: Fysieke activiteit kan depressie voorkomen.

Uit dit onderzoek blijkt dat:

  • Dat er een 15% verminderd risico is op depressies als je regelmatig (intensief) actief bent. Helaas is niet duidelijk wat het minimale activiteiten niveau moet zijn om tot de 15 % risico vermindering te komen.
  • Er wordt in het onderzoek aangegeven dat 150 minuten per week fysieke activiteit geassocieerd wordt met 22% kans vermindering van depressies.
  • Belangrijk is dat je een sport vindt die je regelmatig doet en blijft doen. De beste work-out die je kunt doen, is namelijk diegene die je blijft doen.

Een quote van één van de onderzoekers:

“it’s not about going to the gym on time, have a tough session and doing something that you’ll never do again”.

Hoe werkt het?

Om te beginnen is het belangrijk dat de sport of work-out die gedaan wordt, leuk gevonden moet worden door de persoon die aan het sporten is. Dan maakt je lichaam tijdens het sporten stoffen aan. En deze stoffen zouden dezelfde eigenschappen hebben als anti-depressie middelen. Door deze eigenschappen zou de mentale gezondheid kunnen verbeteren. De veronderstelling wordt gemaakt dat, als je regelmaat hebt in je fysieke activiteit je lichaam deze stoffen buffert. Dit zou je meer weerstand geven tegen het oplopen van een depressie. Namelijk omdat de stoffen beschermend werken in stressvolle situaties. En die stress zou anders een basis kunnen vormen voor het krijgen van een depressie.

Persoonlijk kan ik me er zeker in vinden dat het erg van belang is dat je moet kunnen genieten van de sport die je doet. Verder denk ik ook dat het regelmatig sporten zeker bij kan dragen in het verbeteren van je mentale gesteldheid. En wellicht dat het inderdaad mee kan helpen met het voorkomen en genezen van depressies. Hoe je de werking hiervan ook verklaart. Ik zou zeggen: laat je motiveren en probeer het zelf uit.

Lekker bewegen en geniet ervan!

 

Met sportieve groet,

Niels Noordmans

Fysiotherapeut

Comment Section

0 reacties op “Fysieke activiteit kan depressies voorkomen!

Plaats een reactie


*