Page content

Gapen tijdens je training

Gapen tijdens je training

Ben jij er zo ééntje, die moet gapen tijdens sporten?

Vooral tijdens krachttraining gebeurt dit nog wel eens. En nee, niet omdat je het saai vindt of moe bent, maar waarom moet je dan toch steeds gapen?  Iedereen gaapt. Er is veel onderzoek naar gapen gedaan. Maar tot op heden is er geen duidelijke verklaring voor gapen, en dus ook niet voor gapen tijdens het sporten. Gapen tijdens het trainen kan komen door vermoeidheid, verveling, laag zuurstofgehalte of om onze hersenen af te koelen. Maar gapen staat ook voor het loslaten van afvalstoffen.

Gapen

Gapen is een algemeen verschijnsel. Kinderen schijnen al te gapen in de baarmoeder, en ook dieren doen het. De meeste gewervelde dieren gapen gedurende hun hele leven (van foetale stadium tot ouderdom). Bij zoogdieren ontstaan 90% van de gapen in rust, terwijl 10% tijdens sociale of emotionele situaties ontstaan. Dat is de reden dat men fysiologisch gapen van sociaal gapen onderscheidt. Ondanks het vele voorkomen van gapen en de vele theorieën daarover is er opvallend weinig experimenteel onderzoek naar gedaan.

Gapen is een reflex dat je longen en bloedtoevoer van zuurstof voorziet. Een ding is zeker, als je andere mensen ziet gapen, of hoort praten over gapen of je kijkt naar een foto waar iemand aan het gapen is, zul je merken dat je zelf ook gaat gapen.

Blog Gapen tijdens je training

Verveling?

In veel culturen wordt gapen als een signaal voor verveling en slaperigheid en daardoor als onbeleefd gezien. Gapen communiceert dus een boodschap die bijna universeel ‘begrepen’ wordt. Een communicatieve hypothese stelt dat gapen het groepsgedrag synchroniseert. Gapen is ’besmettelijk’, maar dit hangt wel af van goede sociale competenties en empathische vermogens. Bij het zien van een gaap wordt een mirror-systeem in onze hersenen geactiveerd die met empathie en sociaal gedrag te maken heeft. Zien geeuwen, doet geeuwen – dat weten we zeker. Verscheidene studies tonen zelfs aan dat mensen met meer empathie bevattelijker voor andermans gaap zijn. Andere sociale effecten zijn: groepsleiders gapen meer dan ondergeschikten. Sommige gapen zijn echter onafhankelijk van de sociale context, want men kan ook gapen als men alleen is en ook niet-sociale dieren gapen.

Het meest gapen we na het ontwaken en voor het slapengaan. Toch is de functie van geeuwen nog altijd onduidelijk. We gapen in elk geval niet omdat we een zuurstoftekort hebben, zoals lange tijd werd gedacht. Wie extra zuurstof krijgt, gaat namelijk niet minder gapen, blijkt uit diverse experimenten.

Studie

Breinstudies tonen aan dat de hypothalamus, het besturingssysteem in onze hersenen dat onder meer op gevoelens en emoties reageert, de handeling van het gapen stuurt. Laat dat nu ook de plek zijn die grotendeels verantwoordelijk is voor onze interne temperatuurregeling.

Ook opvallend is het feit dat mensen die een afwijking hebben waardoor ze hun lichaam niet goed op temperatuur kunnen houden, vaak excessief gapen. Hoe het gaap-koelmechanisme precies werkt, is tot op heden slechts een hypothese. Van gapen gaat het hartritme omhoog, de bloeddruk stijgt, en ook krijgen de bloedvaten in het hoofd door de kaakbeweging meer bloeddoorstroming. De temperatuur van bloed in de rest van het lichaam is standaard 0,2 graad lager, ontdekten Amerikaanse onderzoekers. Verse toevoer van bloed zou zo zorgen voor verkoeling. Spieren vragen om extra bloeddoorstroming tijdens sport; mogelijk moet het brein nadien ook om extra bloeddoorstroming vragen.

Ondanks verschillende onderzoeken heeft nog niemand een sluitende verklaring voor gapen tijdens sporten. Het ziet er wat raar en ongeïnteresseerd uit tijdens het sporten. Maar het is dus helemaal niet slecht om te gapen tijdens een training. Als jij ook veel gaapt tijdens het trainen, non-stop gapen kan een signaal zijn dat de koelingsmechanismen in je lichaam niet werken zoals ze zouden moeten werken, althans volgens de SUNY (onderzoek). En als je inner-airconditioning niet goed werkt, kan er een hart- of circulatieprobleem zijn. We zijn als amateur sporters niet de enigen die gapen. Verscheidende topsporters staan ook regelmatig voor een wedstrijd te gapen om vervolgens een topprestatie te leveren.

 

Met een sportieve groet,

Sjoerd de Jong

Comment Section

0 reacties op “Gapen tijdens je training

Plaats een reactie


*