Page content

Groeipijn?!

Groeipijn?!

Nu alle sportseizoenen en scholen weer een paar weken in volle gang zijn, zien we ook weer veel jeugdige sporters met groeipijn in de praktijk of bij de spreekuren die we bij DTS Ede en v.v. Blauw Geel’55 houden. Dat is niet zo gek, want ook uit landelijke cijfers blijkt dat de meeste blessures voorkomen in de leeftijdscategorie 10 tot 20 jaar.

Hoe komt het nu dat deze jongeren  meer geblesseerd raken?

Er zijn verschillende redenen waarom in deze leeftijdcategorie de meeste blessures voorkomen. Zo is de sportdeelname onder kinderen groter dan onder volwassenen, dus is het logisch dat er meer blessures voorkomen.

Een andere reden is dat kinderen in deze leeftijdcategorie een groeispurt krijgen. Eerst zie je vaak de voeten hard groeien en daarna de gehele lichaamslengte. Groei wordt ingezet vanuit de zogenoemde “groeischijven” in de botten, die dus als eerste langer worden. Spieren en pezen hebben niet zulke groeicentra en worden als het waren langzaam opgerekt door de groei van de botten. Omdat de botten sneller groeien dan de spieren/pezen mee rekken, kunnen bij de aanhechtingen ter hoogte van de groeischijven nogal eens pijnklachten ontstaan. Er wordt door de spieren immers opeens steeds harder getrokken aan een stuk bot wat zich juist aan het ontwikkelen is. Bekende plekken waar dit veel voorkomt is bij het onderste puntje van de knieschijf, de aanhechting van de kniepees op het onderbeen en bij de aanhechting van de achillespees op het hielbeen.

De behandeling ervan is in theorie niet moeilijk en zit hem vooral in het terugbrengen van de belasting. In de praktijk kan dat een stuk moeilijker zijn. Vaak wordt tijdens de sport de belasting juist groter. Bij voetbal spelen worden bijvoorbeeld langere wedstrijden gespeeld en gaan spelers op een groter veld spelen en meestal ook nog vaker trainen. Op school zijn sportklassen populair, waar kinderen nog eens uren extra sporten. Bij elkaar gaan kinderen in een korte periode niet alleen meer, maar ook zwaarder belasten,  terwijl hun lichaam daar juist even niet op berekend is!

Zijn deze blessures te voorkomen?

Uit onderzoek blijkt dat het risico het grootst is op het moment dat de groeisnelheid ook het hoogst is.  Omdat niet alle kinderen op hetzelfde moment groeien is het dus goed om in de gaten te houden hoe snel de groei gaat. Ook trainers of docenten kunnen hier hun voordeel mee doen, door de snelle groeiers en degenen die nog moeten beginnen of al klaar zijn met groeien anders te belasten.

In een periode van snelle groei zie je vaak dat kinderen meer moeite krijgen met coördinatieve taken. Waar ze voorheen iets goed konden hebben ze nu opeens moeite om op één been te staan. Door de veranderende afmetingen van het lichaam moeten ook de hersenen wennen aan de nieuwe verhoudingen en de bewegingen opnieuw “fine-tunen”. Als iemand dus snel groeit is het juist goed om hem te trainen in coördinatieve en meer tactische taken, dan hem zwaar te belasten! Door goed om te gaan met de belasting kunnen klachten voorkomen worden.

En als je toch groeipijn krijgt?

Het belangrijkste is om in eerste instantie de belasting terug te brengen.  Omdat het over het algemeen de fanatieke sporters zijn die deze klachten krijgen is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Het terugbrengen van de sportbelasting is van belang, omdat doorgaan met zwaar belasten van de groeischijven uiteindelijk kan leiden tot een gestoorde groei of botaangroei op de plaats van de groeischijf.

Als de klachten minder zijn, of weg zijn in rust, kan op geleide van pijn weer opgebouwd worden. Een handvat daarbij kan zijn om de pijn een cijfer te geven. 0 is geen pijn en 10 is ondragelijk. Als de pijn erger wordt dan 3 moet even gerust  worden.  Vaak nemen klachten dan ook snel weer af en kan iemand even later misschien weer meedoen. Natuurlijk kan iemand ook een andere rol vervullen tijdens de training, door bijvoorbeeld minder te rennen, maar juist ballen aan te spelen. Met een beetje creativiteit kan de belasting vaak een stuk omlaag terwijl iemand wel een zinnige training doet.

Mocht je nu twijfelen of iets groeipijn is of moeite hebben met vaststellen hoeveel er belast kan worden, neem dan rustig contact op om een plan te maken!

Met vriendelijke groet,

Bart van de Wiel, Sportfysiotherapeut en Manueel therapeut

Comment Section

1 reactie op “Groeipijn?!


Door Henk Van Neck op 23 februari 2018

Goedemorgen,mijn zoon doet aan ijshockey(we wonen in Zweden),hij is 10 jaar en extreem groot voor zijn leeftijd.De laatste tijd had hij al last van de hiel maar deze week toen hij voor het eerst mocht meetrainen met de 2 jaar ouderen had hij zelfs pijn bij het schaatsen(hiervoor deed het alleen pijn bij het hardlopen/springen).Gisteren na de wedstrijd had hij zelfs pijn bij het wandelen.Wat raad u me aan?Zodat ze me niet bij de club iets zeggen wat niet goed voor mijn zoon is.Ze behoren met Hockey tot de top in Zweden,trainen heel veel.Als u ons kan adviceren zijn wij u heel dankbaar!Henk van Neck + jr.

Plaats een reactie


*