Page content

De hamstringblessure… Voor veel sporters een bekende blessure!

Misschien wel de meest voorkomende blessure in het voetbal! Tijd om hier eens een blog over te schrijven.

Wat zijn hamstring precies? Wat kan je aan een hamstringblessure doen? Wanneer mag je weer spelen? En is een hamstringblessure te voorkomen? Een aantal vragen waarop ik antwoord zal geven.

Om bij het begin te beginnen, wat zijn hamstrings eigenlijk? Hamstrings is de verzamelnaam voor de spieren aan de achterzijde van het bovenbeen. Het is een bijzondere spiergroep, omdat ze functie hebben over twee gewrichten. Ze buigen de knie en helpen mee om de heup te strekken.

Een blessure aan de hamstrings ontstaat meestal tijdens sprinten, bij explosief starten of bij plotseling stoppen. Daarnaast kan een blessure ontstaan door overmatige rek.  Veel sporters ervaren een plotselinge steek op het moment dat ze geblesseerd raken en houden daarna pijn.

Voor het vaststellen van een hamstringblessure is lichamelijk onderzoek vaak voldoende. In een enkel geval is het nodig om een echo of een scan te maken om vast te stellen of de hamstringpees niet gescheurd is.

Omdat hamstringblessures zo vaak voor komen wordt er ook veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Recent is aangetoond dat je het beste zo snel mogelijk de hamstrings weer kan belasten nadat je de blessure hebt opgelopen. Dus: zo normaal mogelijk lopen en fietsen. Een beetje pijn tijdens die activiteiten is niet erg. Hou er wel rekening mee dat de spier, door de schade die je hebt opgelopen nu minder aankan. Gelijk beginnen met rennen en sprinten is dus niet verstandig.

Oefeningen

Een goede oefening om in de eerste periode na de blessure te doen is de ‘Extender’ (strekker). Bij deze oefening hou je het geblesseerde been vast in de knieholte terwijl je op je rug ligt en probeer je rustig je knie te strekken. Hierdoor breng je rek op de hamstrings en kun je makkelijk stoppen als je pijn voelt in plaats van rekken. Je zult merken dat de oefening steeds makkelijker gaat, naarmate de tijd vordert en je de oefening vaker doet.

Wanneer je iets verder in het herstel bent kun je de ‘Diver’ (duiker) als extra oefening toevoegen. Je staat op je geblesseerde been met je knie licht gebogen en beweegt met een rechte rug voorover (als of je in het water wilt duiken), waarbij je het andere been 90 graden gebogen houdt. Zorg dat de knie van je geblesseerde been niet beweegt en dat je je armen zo ver mogelijk naar voren strekt.

Een iets zwaardere oefening is de ‘Glider’ (glijder). Hierbij sta je op je geblesseerde been en glij je met het andere been zover mogelijk over de vloer naar achteren. Zorg weer dat de knie van je geblesseerde been licht gebogen blijft. Hijs jezelf aan de muur of deurpost weer terug naar de uitgangspositie.https://youtu.be/t3qdsL7-hNw

Als je deze oefeningen goed kunt uitvoeren kan je waarschijnlijk ook het hardlopen weer opbouwen. Wanneer het je doelstelling is om weer te gaan voetballen, zorg dan altijd dat je dit onder begeleiding van een sportfysiotherapeut opbouwt.

Hamstringblessures zijn berucht omdat ze vaak terugkomen en een goede revalidatie, ook van het lopen op het veld is essentieel om die kans zo klein mogelijk te maken. Het moment dat je weer terug kan keren naar de sport bepaal je natuurlijk samen met de sportfysiotherapeut, je coach en eventueel ook je arts.

Criteria waar je aan moet voldoen om weer te kunnen sporten zijn onder andere:

  • Geen pijn tijdens kracht- of lenigheidsoefeningen
  • Geen pijn als je de pijnlijke plek voelt.
  • Geen pijn tijdens functionele activiteiten of testen
  • Gelijke flexibiliteit van de hamstrings (links-rechts minder dan 10% verschil)
  • Goede prestatie op verschillende veldtesten (sprinten, remmen etc)

Een oefening die het optreden van een hamstringblessure kan helpen voorkomen is de “Nordic Hamstring Curl”. Door deze oefening in elke training toe te passen tijdens de voorbereiding op het seizoen kun je de kans op een hamstringblessure fors verkleinen!

Met sportieve groet,

 

Bart van de Wiel

Sportfysio en Manueel Therapeut

Comment Section

0 reacties op “De hamstringblessure… Voor veel sporters een bekende blessure!

Plaats een reactie


*