12 juli 2022 
10 min. leestijd

Sporten tijdens de zwangerschap 2: invloed van zwangerschap op sporten

Sporten tijdens de zwangerschap 2: invloed van zwangerschap op sporten

Als je zwanger bent breekt er een spannende tijd aan, waarin je een hoop vragen kan hebben. In deze blogserie over sporten tijdens de zwangerschap ga ik, als fysiotherapeut en ZwangerFit/MamaFit-docent bij de Jong Fysiotherapie Ede, een deel van deze vragen helpen te beantwoorden. De vorige keer hebben we het gehad over de veranderingen van het lichaam tijdens de zwangerschapVandaag gaan we het hebben over de invloed die de zwangerschap heeft op het sporten en hoe je daar rekening mee kan houden. 

Balans 
Zoals vorige keer uitgelegd zorgt de groeiende zwangere buik voor een verplaatsing van het lichaamszwaartepunt. Normaal gesproken ligt dit ongeveer tussen je voeten wanneer je rechtop staat en is het gemakkelijk om in die houding je balans te houden. Doordat de zwangerschapsbuik het gewicht naar voren verplaatst, komt het lichaamszwaartepunt wat voor je voeten te liggen. Gewoon rechtop staan kost daardoor al meer moeite en je balans houden tijdens sporten in de zwangerschap gaat moeizamer. Het is daarom aan te raden om bijvoorbeeld snelle draaibewegingen te vermijden, zeker tegen het einde van je zwangerschap. Ook moeten je rug- en buikspieren extra hard werken om de zwangere buik te ondersteunen. Door op de juiste manier je rug-, buik- en bekkenbodemspieren te gebruiken kan je een hoop leed voorkomen. Hier wordt dan ook veel aandacht aan gegeven tijdens de ZwangerFit-lessen bij De Jong Fysiotherapie Ede.  

Cardiotraining 
Ook hebben we het de vorige keer gehad over de hogere hartslag tijdens de zwangerschap. Dit zorgt ervoor dat trainen in hartslagzones, zoals je misschien gewend was, niet meer zo betrouwbaar is. Beter kan je uitgaan van de volgende stelregel: tijdens cardiotraining in de zwangerschap wil je een intensiteit bereiken waarop je nog wél kan praten, maar niet meer zou kunnen zingen. Zo ondervang je meteen ook het probleem van de hogere ademhalingsfrequentie tijdens de zwangerschap. Als je alleen sport is dit wat moeilijk te peilen, dus sporten in groepsverband in bijvoorbeeld ZwangerFit-lessen is daarom zeer aan te raden.  

Kleding 
Als laatste heeft het lichaam tijdens de zwangerschap moeite om warmte af te voeren en dit is bij sporten tijdens een zwangerschap een belangrijke factor om rekening mee te houden. Je wilt absoluut oververhitting voorkomen, terwijl dat door de veranderende sportfactoren sneller op de loer ligt. Zorg daarom voor verschillende laagjes sportkleding, drink voldoende water en neem zo nodig extra rust tussen het sporten door. Negeer de signalen van je lichaam niet en geef aan bij de ZwangerFit-docent als jij je niet goed voelt tijdens een training.  

Ben jij zwanger en wil je graag onder begeleiding van een fysiotherapeut sporten in Ede en omgeving? Of heb je vragen over sporten tijdens de zwangerschap, ervaar je klachten aan het lichaam of heb je andere vragen omtrent de zwangerschap? Neemt dan contact op met De Jong Fysiotherapie Ede via 0318-83 03 11 of stuur een e-mail naar info@dejongfysio.com 


Reactie plaatsen