Page content

Ben jij een gemiddelde Nederlander?

Ben jij een gemiddelde Nederlander?

Je kent het wel…. Je bent druk op je werk, voelt de druk van deadlines en je zit uren lang naar je computer te staren. De tijd tikt door en je hebt eigenlijk geen tijd om even van je stoel af te komen om een glaasje water te halen. Laat staan om even een rondje te lopen rondom het kantoor. Je rug begint al een beetje te zeuren, je verschuift wat van voren en naar achteren op je stoel, je ene been gaat over je andere been en weer terug, je neus komt steeds dichter bij je beeldscherm en in de verte hoor je dat stemmetje: Kom op! Ga nou eens recht zitten of sta op en ga lopen.

We weten allemaal dat lang zitten niet goed voor ons is. Het maakt je inactief en het heeft nadelige effecten op je gezondheid.

Toch zitten wij als Nederlanders dagelijks gemiddeld 8,7 uur per dag! En onze jeugd (12-20 jaar) gemiddeld 10,4 uur!

Best verontrustend als je het mij vraagt. Vooral omdat we vanuit onderzoek weten dat: Een inactieve levensstijl bijdraagt aan een vergrote kans op hart en vaatziekten, obesitas, beroerte en diabetes mellitus type 2.

Daarnaast heeft inactiviteit ook invloed op je psychische gesteldheid. Bijvoorbeeld bij het ervaren van stress, depressie of angst. En wat dacht je van die vervelende zeurende rugpijn aan het einde van de dag of die stijve gewrichten?

Herken jij jezelf hierin? Dan is het tijd voor actie!

Met deze simpele tips kan jij al zorgen voor dat kleine beetje extra fysieke activiteit. En ja, alle kleine beetjes helpen.

Blog Milou te lang zitten De Jong Fysiotherapie Ede

TIP 1: Sta iedere 30 minuten even op van je stoel en zit maximaal twee uur aaneengesloten

  • Het voordeel hiervan is dat je gelijk voor je collega’s een kopje thee kunt halen en je die eindeloze stapel print werk niet allemaal aan het einde van de dag hoeft te doen.
  • Is er op jouw kantoor een flexruimte met verstelbare bureaus? Ga dan is achter je bureau staan of sleep je laptop mee naar een andere ruimte.

TIP 2: Start met bewegen

  • Dit kan al met wat oefeningen achter je bureau als stretch oefeningen, het aanspannen van je spieren of het veranderen van je positie.
  • Een handige applicatie op je telefoon of smartwatch kan je hierbij al helpen.

TIP 3: Loop in de pauze een rondje en doe dit het liefst in de buitenlucht

  • 20 minuten actief zijn verbeterd al de hersenactiviteit.

Blog Milou te lang zitten De Jong Fysiotherapie Ede

Als je dan toch die 8 uur lang op kantoor ‘moet’ zitten zorg dan wel voor een optimale werkhouding:

  • Zorg ervoor dat de computer recht voor je staat op een afstand van 50 tot 60 centimeter waarbij je oog gericht is op de bovenste rand van je beeldscherm.
  • Je armen en benen zijn in een hoek van 90 graden en zorg ervoor dat je goed met je voeten bij de grond kunt.

Helpen deze tips niet en ervaar je lichamelijke klachten in het dagelijks leven? Neem dan contact op met één van onze fysiotherapeuten.

Met sportieve groet,

 

Milou Hubers

Fysiotherapeut

Comment Section

0 reacties op “Ben jij een gemiddelde Nederlander?

Plaats een reactie


*