Page content

Vooruitgang boeken met sporten, hoe dan?!

Vooruitgang boeken met sporten, hoe dan?!

Sporten en supercompensatie

Vraag jij jezelf wel eens af waarom je minimaal 2 keer per week zou moeten sporten? Dit heeft een aantal goede redenen: vooruitgang boeken, beter, sneller en sterker worden!

Spieren, pezen maar ook botten worden sterker door ze te belasten met een prikkel die groter is dan dat de betreffende structuur gewend is. Deze belasting moet dan wel van dusdanige intensiteit zijn dat het ook daadwerkelijk leidt tot een verstoring van de structuur van je weefsel. Dit heet het ‘overload’ principe. Heel simpel gezegd; je beschadigt het weefsel. Men noemt dit ook wel microtrauma. Na een goede trainingsprikkel is de spier vermoeid en zal deze mogelijk pijn doen. Deze spier zal moeten herstellen en dit kost een paar dagen. Meer hierover lees je in onze blog ‘spierpijn’.

De Jong Fysiotherapie Ede

Weet dat licht trainen, weinig tot geen effect heeft om sterker te worden, want het veroorzaakt geen microtrauma en dus ook geen groeiprikkel. Natuurlijk zijn er andere factoren, zoals ontspanning en herstel na een blessure, die meespelen. Bewegen en licht sporten is altijd beter is dan helemaal niet sporten!

Supercompensatie

Het mooie van de natuur is dat de beschadigde/getrainde structuur sterker terug komt dan die daarvoor was. Dit heet ‘supercompensatie’. Dit is helaas niet oneindig. Het is niet zo, dat als je één keer traint,  je dan voor de rest van je leven sterker bent. Afhankelijk van de trainingsprikkel ben je ongeveer 48/96 uur na de training iets sterker dan voorheen. Dus ongeveer twee tot vier dagen na de training. Daarna neemt het effect weer af. Dit is duidelijk te zien in onderstaande afbeelding.

De Jong Fysiotherapie Ede

Omdat je dus voor korte tijd iets sterker bent dan voorheen, kan je  weer iets langer of zwaarder trainen. Dit is dan ook de reden dat men zegt dat je beter twee keer in de week (zwaar) zou moeten trainen voor een beter effect. Zolang je dit volhoudt en tegelijkertijd voor een goede ‘overload’ blijft zorgen, zal je progressie blijven maken.

Zelfs mensen die zes keer in de week trainen hebben met dit principe te maken. Voor deze groep mensen is het dus belangrijk te weten dat ze steeds een andere spiergroep zouden moeten trainen. En dat er een paar dagen tussen moet zitten voordat zij dezelfde spiergroep weer een nieuwe prikkel kunnen geven om sterker te worden.

Heb jij het idee dat je sport zonder dat je vooruitgang boekt? Of wordt je “zwakke plek” niet sterker of beter na diverse trainingen? Dan kan het dus zomaar zijn dat je toch verkeerd traint, en het ‘overload’ of ‘supercompensatie’ principe niet geactiveerd wordt. Vraag ons dan naar onze extra behandeltechnieken om je supercompensatie op een andere manier te activeren. Wij helpen je graag om op een verantwoorde manier het beste uit jezelf te halen!

Met sportieve groet,

Peter van der Veer

 

Comment Section

2 reacties op “Vooruitgang boeken met sporten, hoe dan?!


Door Jannie Burgwal op 21 september 2016

Goedemorgen, ik heb in het begin toen ik bij tesqua ging sporten advies van een van jullie gehad i. V. M mijn nieuwe knie . Nu zou ik graag wel weer advies willen zodat ik wat meer kan dan dat ik nu doe. Iemand die ook weet hoe ik het beste mijn nieuwe knie nog sterker kan maken.


Door Annemarie op 27 september 2016

Beste Jannie, daar kunnen wij je zeker bij helpen! Wanneer je telefonisch contact met ons opneemt via 0318-830311 kunnen we een afspraak voor je maken met één van onze fysiotherapeuten.

Plaats een reactie


*