Zwangerschap heeft meer impact op het leven van een gezonde vrouw dan welke andere fysiologische belasting dan ook. Fit zijn en fit blijven is dan ook heel belangrijk tijdens je zwangerschap. Met name je rug- en bekkenbodemspieren hebben het zwaar te verduren. Er is bijvoorbeeld sprake van gewichtstoename. Tijdens je zwangerschap kom je ongeveer 10 tot 15 kilogram aan. Door de groeiende buik verschuift het zwaartepunt van het lichaam, waardoor er een natuurlijke holle rug ontstaat wat in 60% van de zwangere vrouwen als gevolg heeft dat zij klachten krijgen aan de lage rug. Door het hormoon relaxine verslappen je banden, de kans op verstuiking of overbelasten van gewrichten en spieren nemen hierdoor toe. Tijdens de zwangerschap versnelt de ademhaling, de conditie verminderd, de hartslag gaat sneller omhoog waardoor soms een trap oplopen al zwaar kan zijn.
Als je zwanger bent en altijd lekker actief bezig bent geweest met sporten ontstaat vanzelf de vraag of het wel verstandig is om te blijven sporten en zo ja wat je dan kan blijven doen?
Vroeger werd ons verteld dat we vooral rustig aan moesten doen, dat was het beste voor jou en je kindje. Tegenwoordig weten we beter, blijven bewegen heeft heel veel voordelen tijdens je zwangerschap.
- Zo blijft de conditie onderhouden als je blijft sporten: je voelt je hierdoor fitter en krijgt meer energie;
- De spierkracht wordt onderhouden en/of verbeterd. Hierdoor verminder je de kans op rug- en bekkenklachten en bekkenbodemproblematiek;
- De bloedcirculatie verbeterd, waardoor de klachten door stuwing van de bloedcirculatie verminderen. Dit heeft ook een positief effect voor de placenta en de baby;
- De houding verbeterd, door kennis en toepassing;
- Het vermindert het risico op zwangerschapsdiabetes;
- Verbetert psychologisch welzijn;
- Verbetert het slaappatroon;
- Vermindert zwangerschapscomplicaties;
- Het herstel na de bevalling gaat sneller door dat het lichaam getraind is: Better in Better out.
Het is dus gezond om te sporten tijdens de zwangerschap. Echter moet je wel blijven luisteren naar je lichaam. Iedere vrouw is anders en zal op haar eigen niveau een sportprogramma kunnen blijven doorlopen. Het krijgen van harde buiken tijdens het sporten is bijvoorbeeld een teken dat je een stapje terug moet doen. Daarnaast zijn er complicaties waar rekening mee gehouden moet worden, bespreek dit altijd met je gynaecoloog, verloskundige of fysiotherapeut.
Kan ik dan alle sporten beoefenen?
Niet alle sporten zijn verstandig om te blijven uitvoeren. Zo zijn contactsporten zoals ijshockey, hockey, boksen, voetbal, basketbal, handbal af te raden. Ook sporten met een hoog val risico zoals skiën, surfen en paardrijden zijn niet aan te bevelen.
Wil jij nu ook graag blijven sporten, maar weet je niet zo goed hoe. Wil je begeleiding en coaching op het gebied van fit zijn en blijven tijdens de zwangerschap. Wil je naast trainen van conditie en houding ook ontspanning en je fitter voelen? Wil je tips en tricks over de bevalling en de invloed van houding, ontspannings- en ademhalingstechnieken? Houd dan onze website, Facebook en Instagram pagina in de gaten. Begin 2019 starten wij een cursus ZwangerFit®. Onder begeleiding van Milou, fysiotherapeute en geregistreerd ZwangerFit® docente, leer je al vanaf 3 maanden zwangerschap alles wat je wilt weten om je goed op de bevalling voor te bereiden en eventuele klachten tijdens je zwangerschap te voorkomen.
Met sportieve groet,
Milou Hubers