19 november 2019 
1 min. leestijd

Sporten na de zwangerschap

Sporten na de zwangerschap

Ben je net bevallen en wil je weer het sporten oppakken? Dan zijn er een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden. In deze blog geeft Milou, fysiotherapeute en ZwangerFit docente je uitleg en tips.

De bevalling is een belangrijke gebeurtenis. En het herstel na je bevalling mag je niet onderschatten. Er zijn een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden voordat je weer fanatiek kunt gaan sporten. We zeggen niet voor niets 9 maanden op en 9 maanden af. Daarmee bedoelen we dat je, je lichaam de tijd moet geven om te ‘ontzwangeren’ en daarbij rekening moet houden dat ieder lichaam anders reageert. Het is echter niet ongebruikelijk dat sommige vrouwen zich pas twee jaar na de bevalling als vanouds voelen. Daarbij moet je rekening houden dat het niet verstandig is om de eerste 12 weken na de bevalling high impactoefeningen te doen. Denk bijvoorbeeld aan oefeningen zoals springen en rennen.

Als je net bevallen bent is het belangrijk dat je de eerste dagen rust neemt. Blijf de eerste 4 dagen vooral op bed. Alleen voor het nodige ga je uit bed, denk aan naar het toilet gaan, wassen en douchen.  Je bekken/bekkenbodem heeft tijd nodig om te herstellen, zelfs als je een prima zwangerschap of bevalling hebt gehad. Daarna kunnen de meeste vrouwen rustig hun activiteiten gaan opbouwen, beginnend met kraambed oefeningen waarbij er aandacht besteed wordt aan het gevoel terug te krijgen van je bekkenbodem. Het trainen van je bekkenbodem is erg belangrijk, omdat het incontinentie tegen kan gaan. Voordat je start met deze oefeningen is het goed om dit eerst te bespreken met de verloskundige, kraamverzorgster en/of fysiotherapeut. Benieuwd welke oefeningen dit zijn, neem dan contact op met de Jong fysiotherapie.

Als je bevalling goed is verlopen, kan je vanaf zes weken na de bevalling het sporten weer rustig opbouwen. Het is belangrijk dat je het sporten geleidelijk opbouwt en daarbij goed luistert naar je lichaam. Het verschilt per persoon wanneer je weer helemaal klaar bent om fanatiek te gaan sporten.

In sommige situaties is het verstandig om minstens 8 weken te wachten:

  • Je hebt niet gesport voor de zwangerschap;
  • Je hebt een keizersnede gehad;
  • Je hebt een kunstverlossing gehad;
  • Je hebt overige complicaties tijdens de bevalling gehad.

Daarnaast is het altijd verstandig om te bespreken met je verloskundige, gynaecoloog of fysiotherapeut of je het sporten weer kunt oppakken. Bij de Jong Fysiotherapie bieden wij onder professionele begeleiding van Milou, Mama-fit lessen aan. Waarbij jij werkt aan jouw herstel na de bevalling.

Wil je meer informatie over de Mama-fit lessen. Neem dan contact op via de website, bel 0318-830311 of mail naar info@dejongfysio.com.

Reactie plaatsen