24 februari 2022 
2 min. leestijd

Sporten tijdens de zwangerschap: veranderingen van het lichaam

Als je zwanger bent breekt er een spannende tijd aan, waarin je een hoop vragen kunt hebben. In deze blog over sporten tijdens de zwangerschap ga ik, als fysiotherapeut en ZwangerFit/MamaFit-docent bij de Jong Fysiotherapie Ede, een deel van deze vragen helpen beantwoorden.  Om te weten welke invloed van zwangerschap en sporten op elkaar hebben, moet je eerst weten wat er tijdens een zwangerschap met je lichaam gebeurt. Tijdens een zwangerschap verandert er namelijk een hoop aan het lichaam!

Groeiende buik
 Het meest opvallend is de groeiende buik. Dit komt deels doordat je baby groeit en de hoeveelheid vruchtwater toeneemt, waardoor de baarmoeder groter wordt. Daarnaast maakt je lichaam ook lokaal een extra vetlaagje aan op de voorzijde van de buik. Dit laagje dient als een soort ‘bumper’ ter bescherming van de baarmoeder. Wanneer je in het begin van de zwangerschap merkt dat je buik wat groter wordt, komt dit als eerste door dit extra vetlaagje en later pas doordat de baby zelf groeit. Naarmate de buik groter wordt en verder naar voren uitsteekt, komt het zwaartepunt van het lichaam steeds verder naar voren te liggen. Hierdoor kan het problemen met de balans geven als je aan het sporten bent gedurende de zwangerschap. De zwangere buik groeit niet alleen naar voren toe maar neemt ook ruimte in de buikholte in beslag. Dit heeft als gevolg dat de longen minder ruimte hebben om uit te zetten in de laatste periode van de zwangerschap, waardoor je minder lucht binnenkrijgt. Je kan je voorstellen dat dit beperkend kan werken tijdens sporten in de zwangerschap.

Warmte afvoeren
 Misschien heb je ook al wel gemerkt dat je moeilijker je warmte kwijt kan of dat je het juist altijd koud hebt sinds je zwanger bent. Dit komt doordat je temperatuurhuishouding in de zwangerschap een stuk lastiger is. Het lichaam heeft voornamelijk moeite met het afvoeren van de warmte, wat komt door de invloed van de zwangerschapshormonen.

Veranderingen binnenin lichaam
Ook binnenin het lichaam verandert er van alles. In de zwangerschap wordt een heel extra bloedvatenstelsel aangelegd om de placenta (moederkoek) en baby van bloed te voorzien. Om deze extra hoeveelheid bloed rond te pompen wordt jouw eigen hartslag hoger en daardoor zal de ademhalingsfrequentie (hoe vaak je per minuut ademhaalt) toenemen. Ook de bloeddruk kan hierdoor stijgen. Dit gebeurt al in een rustsituatie, maar wanneer je zwanger bent en gaat sporten zijn dit factoren om rekening mee te houden. In de volgende blog zal ik hier verdere uitleg over geven.

Ben jij zwanger en wil je graag onder begeleiding van een fysiotherapeut sporten in Ede en omgeving? Of heb je vragen over sporten tijdens de zwangerschap, ervaar je klachten aan het lichaam of heb je andere vragen omtrent de zwangerschap? Neemt dan contact op met De Jong Fysiotherapie Ede via 0318-83 03 11 of stuur een e-mail naar info@dejongfysio.com.


Sporten zwangerschap

Reactie plaatsen