Als je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam. Naarmate de zwangerschap vordert, zal je merken dat je in gewicht gaat toenemen. We zeggen gemiddeld 12 kg bij een gezond BMI (tussen de 18-25). Ook zal je merken dat het lichaamszwaartepunt veranderd, dit komt door de groei van je buik. Doordat je lichaam zwaarder wordt, zal je lichaam harder moeten werken. Activiteiten waar je voorheen niet over na hoefde te denken, als veters strikken of iets van de grond af rapen zijn ineens niet meer vanzelfsprekend. En door het zwangerschapshormoon, relaxine, worden je gewrichten ook nog eens soepeler. Je zult merken dat bepaalde activiteiten daardoor minder prettig zijn.
Daarnaast zien we ook fysiologische veranderingen. Zo zal je merken dat je hartfrequentie hoger ligt (15-20 slagen/min). En zal je merken dat je sneller buiten adem bent tijdens inspanning. Bijvoorbeeld die trap oplopen, dan sta je ineens te hijgen en duurt het langer voordat je weer rustig kan ademen. Er zijn een aantal oorzaken die je kortademigheid kunnen verklaren:
- Hormonen
- Vooral aan het begin van de zwangerschap zien we dat het hormoon progesteron je hersenen sneller een seintje geven dat je meer zuurstof nodig hebt, waardoor je sneller gaat ademen.
- Bloedvolume:
- Het lichaam maakt extra bloed aan, tot wel 50% meer. Een deel hiervan gaat naar de placenta om je kindje te voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. De rest heb je zelf nodig. We zien hierdoor een hogere zuurstof consumptie.
- Groeiende baarmoeder
- Rond de 35e week van je zwangerschap bereikt je baarmoeder het hoogste punt en raakt het de ribbeboog. Hierdoor krijgen je longen minder ruimte, waardoor ze minder goed kunnen uitzetten bij in en uitademen. Je longcapaciteit neemt hierdoor af.
Wanneer je baby gaat indalen zal je merken dat je longen weer meer ruimte krijgen.
Is iedere sport dan aan te raden?
Nee, zeker niet alle sporten zijn aan te raden. Sporten met een hoog valrisico zijn af te raden. Denk aan contactsporten, skiën, surfen, turnen, paardrijden, skydiven. Maar ook sporten op grote hoogte, als je op zeeniveau leeft. Of sporten in extreme warmte als hot yoga of hot pilates zijn af te raden.
Vermijd daarnaast ook intensief springen en probeer jezelf niet tot het uiterste te drijven.
Sporten als wandelen, fitness, zwemmen, fietsen, yoga of low impact aerobic zijn sporten die weinig risico vormen. Wel is het belangrijk om te onthouden dat sporten tijdens je hele zwangerschap goed voor je is. Maar naarmate de trimesters vorderen het belangrijk is dat je goed blijft luisteren naar je lichaam en met mate sport.
Bij deze nog de 10 redenen op te blijven sporten tijdens je zwangerschap op een rijtje:
- Verbetert en/of behoud fysieke fitheid
- Bewegen geeft energie
- Helpt gewicht management
- Vermindert het risico op zwangerschapsdiabetes
- Vermindert rugklachten
- Verbetert psychologisch welzijn
- Verbetert het slaappatroon
- Vermindert zwangerschapscomplicaties
- Sneller postpartum herstel (B.I.B.O.)
- Sporten met andere zwangere vrouwen stimuleert en levert leuke contacten op.
Ben jij dus zwanger en wil je graag blijven sporten tijdens je zwangerschap. Wil je begeleiding en coaching op het gebied van fit zijn en blijven tijdens de zwangerschap? Meld je dan snel aan voor de ZwangerFit cursus via onderstaande link: www.dejongfysio.com/zwangerfit
Met sportieve groet,
Milou Hubers, Fysiotherapeute en ZwangerFit docente