26 juli 2022 
15 min. leestijd

Sporten tijdens de zwangerschap 3: De voordelen

Sporten tijdens de zwangerschap 3: De voordelen

Als je zwanger bent breekt er een spannende tijd aan, waarin je een hoop vragen kan hebben. In deze blogserie over sporten tijdens de zwangerschap ga ik, als fysiotherapeut en ZwangerFit/MamaFit-docent bij de Jong Fysiotherapie Ede, een deel van deze vragen helpen beantwoorden. De vorige keren hebben we het gehad over de veranderingen van het lichaam tijdens een zwangerschap en de invloed van de zwangerschap op het sportenGelukkig zijn er heel veel voordelen van sporten tijdens de zwangerschap en daar gaan we vandaag eens dieper op in. 

Better in, better out’ 
Laten we er niet omheen draaien, een bevalling kost veel kracht en energie en heeft best een groot effect op het lichaam. Hier kan jij je tijdens de zwangerschap wel goed op voorbereiden. Misschien heb je er al weleens van gehoord: het 'better in, better out’-principe: hoe beter/fitter je de bevalling in gaat, hoe beter je er ook uit zult komen. Door op een verantwoorde manier te blijven sporten tijdens de zwangerschap, is je lichaam optimaal voorbereid op de fysieke belasting van een bevalling. Hierdoor is de kans kleiner dat je tijdens de bevalling uitgeput raakt met mogelijke complicaties tot gevolg.  

Effecten tijdens zwangerschap 
Niet alleen tijdens de bevalling merk je het positieve effect van het sporten tijdens de zwangerschap, ook tijdens de zwangerschap zelf heeft sporten al goede effecten. Door fit en actief te blijven in de zwangerschap, bijvoorbeeld door het volgen van ZwangerFit-trainingen, verklein je namelijk de kans op het ontwikkelen van: 

  • Zwangerschapsdiabetes 
  • Hoge bloeddruk 
  • Extreme gewichtstoename tijdens de zwangerschap 
  • Bekkenklachten  

Daarnaast zorgt sporten er, door aanmaak van het gelukshormoon endorfine, ook voor dat jij je goed voelt, wat een positief en rustgevend effect heeft op jouw baby. Het sporten in een groep met gelijkgestemden, zoals we dat doen bij de ZwangerFit-trainingen bij De Jong Fysiotherapie Ede, is natuurlijk ook gewoon erg leuk: je kan ervaringen uitwisselen en nieuwe contacten leggen met andere zwangere vrouwen die in dezelfde situatie zitten.  

Minder complicaties 
Concluderend zorgt sporten rondom de zwangerschap voor minder kans op complicaties tijdens de zwangerschap, tijdens de bevalling en na de bevalling. Alle reden dus om op een veilige, verantwoorde manier sportief bezig te blijven rondom je zwangerschap!  

Ben jij zwanger en wil je graag onder begeleiding van een fysiotherapeut sporten in Ede en omgeving? Of heb je vragen over sporten tijdens de zwangerschap, ervaar je klachten aan het lichaam of heb je andere vragen omtrent de zwangerschap? Neemt dan contact op met De Jong Fysiotherapie Ede via 0318-83 03 11 of stuur een e-mail naar info@dejongfysio.com. 

Reactie plaatsen