Page content

Tennis in het Latijn!

Tennis in het Latijn!

Afgelopen zondag heeft Rafael Nadal voor de 10e keer Roland Garros gewonnen!

Een fantastische prestatie en het is de vraag is of dit ooit nog een keer zal gebeuren! Iedereen weet  dat de fysieke gesteldheid van Rafael Nadal de afgelopen jaren erg belangrijk is geweest  waarin hij al zijn titels heeft gewonnen.

Blog - Tennis in het Latijn Rafael Nadal

 

Maar wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam bij een forehand? En/of bij een service? Welke spieren in het lichaam moeten er aan het werk?

In mijn blog van vandaag wil ik het hier uitgebreid over hebben. Leuke bijkomstigheid is dat ik er ook een kleine cursus Latijn bij doe ;).

De greep

Laten we bij het begin beginnen! Om te kunnen tennissen moet je een racket vast houden. Voor een goede greep heeft een tennisser sterke vingerbuigers (mm. flexores digitorum superficialis et profundus) nodig. Het polsgewricht moet tijdens een slag gestabiliseerd worden. Hiervoor is het belangrijk dat een tennisser de strekkers en buigers van de pols (mm. extensores et flexores carpi ulnaris et radialis) goed heeft ontwikkeld.

Blog Niels Tennis in het Latijn 1Blog Niels Tennis in het Latijn 1

 

Forehand en backhand

Als je doorgaans op de tennisbaan goed kijkt naar hoe mensen tennissen, zie je dat ieder zijn techniek iets anders is. Oftewel; de slagen zien er per persoon heel anders uit.

Toch zijn er wel een aantal dingen die bij iedereen gelijk zijn. Bij een forehand en een backhand zijn namelijk een aantal bewegingen belangrijk, en deze zouden dus bij iedereen in zijn of haar slag terug moeten komen.

Tijdens de voorbereiding van de slag moet er worden ingedraaid. Soms alleen met de schouders en soms ook met de heupen. Als een speler met de schouders ingedraaid staat, beweegt vooral de rug. Hiervoor zijn dus de rotatiespieren van de wervelkolom (mm. multifidi, m. longissimus, ) nodig. LET OP: buikspieren (mm. obliquus abdominis externus et internus) zijn eigenlijk rugspieren. Deze bewegen namelijk voornamelijk de wervelkolom.

Verder is de forehand en de backhand bij iedereen gelijk; de arm wordt naar voren gezwaaid en de elleboog moet worden gestrekt. Voor  het strekken van de elleboog wordt met name de strekker (m. triceps brachii) gebruikt. Het voorwaarts zwaaien bij de forehand is een beweging van de schouderspier (m. deltoideus) en van de grote borstspier (m. pectoralis major).

Blog Niels Tennis in het Latijn 3 Blog Niels Tennis in het Latijn

 

 

 

 

 

 

 

 

Voetenwerk

Tennis is a game of footwork

Dit zijn woorden van zowel Roger Federer, Rafael Nadal als Novak Djokovic. Hoe hoger het niveau waarop getennist wordt, hoe beter het voetenwerk moet zijn. Tijdens de afgelopen Roland Garros finale heb je kunnen zien hoe snel Rafeal Nadal om zijn backhand heen kan lopen om met een verwoestende forehand uit te halen. Dit is een mooi voorbeeld van snel voetenwerk. Om zo snel en licht mogelijk over de baan te gaan, bewegen tennissers zich zo veel mogelijk op de voorvoeten. Dus tennissers staan eigenlijk veel en vaak op de tenen, hier zijn met name de kuitspieren actief (m. Gastrocnemius en de m. Soleus).

Service

De service is een hele complexe beweging, waarbij een groot deel van het lichaam wordt ingezet. Het begint bij beenspierkracht en via de romp, schouder en onderarm komt het racket uiteindelijk tegen de bal. Met name spieren aan de voorzijde van het lichaam zijn actief op het moment dat het racket naar de bal moet bewegen.

Ik zal jullie  niet vermoeien om al deze spieren in het Latijn te benoemen.  Vond je het toch leuk om de Latijnse spierbenamingen te lezen en denk je dat je ze hebt onthouden? Onderaan kan je, je kennis testen!

Natuurlijk is het niveau van een speler niet afhankelijk van zijn of haar spierontwikkeling. Het maken van een slag is altijd een samenwerking van meerdere spieren en gewrichten. Wel goed om te onthouden is dat de werking van het zenuwstelsel hierin een grotere rol speelt dan geïsoleerde spierontwikkeling.  Dat neemt natuurlijk niet weg dat een functionele spierontwikkeling ten goede komt bij een tenniswedstrijd.

Test nu je kennis!

NederlandsLatijn
Buigers/knijpers van de hand oppervlakkig……………………………………………………………………………..
Buigers/knijpers van de hand diep……………………………………………………………………………..
Buigers van de pols……………………………………………………………………………..
Strekkers van de pols……………………………………………………………………………..
Rotatie spieren op de achterkant van de romp……………………………………………………………………………..
Rotatie spieren op de voorzijde van de romp (buikspieren)……………………………………………………………………………..
Strekkers van de elleboog……………………………………………………………………………..
Grote Borstspier……………………………………………………………………………..
Schouderkapspier……………………………………………………………………………..
Kuitspier oppervlakkig……………………………………………………………………………..
Kuitspier diep……………………………………………………………………………..

De antwoorden vindt je onder mijn blog :-).

 

Met sportieve groet,

Niels Noordmans

1.Flexor digitorum superficialis, 2. Flexor digitorum profundus, 3. Flexor carpi ulnaris, 4. Extensor carpi radialis, 4. Multifidi, en Longissimus, 5. Obliquus abdominis externus en internus, 5. Triceps brachii, 6. Pectoralis major, 6. Deltoideus, 7. Gastrocnemius, 8. Soleus.

Comment Section

0 reacties op “Tennis in het Latijn!

Plaats een reactie


*