Page content

Train jij al een tijdje? Pas op voor de wet van de verminderde meeropbrengst

Train jij al een tijdje? Pas op voor de wet van de verminderde meeropbrengst

Januari is alweer bijna voorbij. Sport jij nog steeds? Ben je vastberaden om je goede voornemen door te zetten? Goed bezig! De eerste stap naar serieuze resultaten heb je gezet. Dus ga zo door. Maar… pas op voor de wet van de verminderde meeropbrengst.

In fitnessland staat deze wet ook wel bekend als de “beginnersdip”. Als je traint om beter, sterker of sneller te worden, krijg je te maken met de wet van de verminderde meeropbrengst.  In deze blog leg ik uit wat de wet van de verminderde meeropbrengst is en hoe je er mee om kunt gaan.

De wet van de verminderde meeropbrengst

De wet van de verminderde meeropbrengst komt vanuit het Engels van “the law of diminishing returns”.  Als je de termen vertaalt komt het neer op: je krijgt minder terug. Dit houdt in dat je relatieve aanpassing van het lichaam op een bepaalde prikkel steeds minder zal worden. In het begin past je lichaam zich dus aan op bijna elke trainingsprikkel die toegediend wordt. Maar naar mate je sneller, of sterker wordt, valt die trainingsprikkel weg en is er een grotere verstoring van je lichaamsbalans nodig.

Voorbeeld: Een beginnende tennisser heeft een bepaalde periode 5 maal zijn forehand getraind. Na 5 trainingen is zijn of haar techniek duidelijk verbeterd. Ook is de gemiddelde hoeveelheid vaart die met de forehand gecontroleerd kan worden toegenomen. Als je een half jaar later (in dit zelfde tijdsbestek) een identieke forehand training doet zal de progressie niet zo groot zijn als de 1e keer.

Sporters opgelet! Merk je ondanks al je inzet dat je steeds minder progressie maakt? Dan past je lichaam zich dus minder goed aan, aan de trainingsprikkel die het krijgt.  Laat je niet demotiveren om door te gaan met sporten, want er zijn een aantal manieren om goed om te gaan met de wet van de verminderde meeropbrengst.

Progressie bij trainen volgt alleen als je het lichaam bewust verstoort. Zorg daarom voor het volgende in jouw training:

  • Zorg voor voldoende afwisseling en variatie in je training.

Voor een tennisser betekent dit: laat je niet elke keer dezelfde bal aanspelen. Maar wissel tegenstanders af of zorg dat je jouw backhand of forehand in verschillende situaties oefent. Voor een bodybuilder die graag grote borstspieren wil trainen zal bijvoorbeeld de chestpress afgewisseld moet worden met andere oefeningen waarbij je borst en schouders traint.

  • Verhoog je trainingsduur of frequentie. Hoe vaker of langer je traint hoe meer resultaat je zal boeken. iedereen kent de 10.000 uren regel

Blessures op de loer

Hopelijk begrijp je uit mijn verhaal dat een beginnende sporter dus een heel ander trainingsschema heeft dan een gevorderde sporter. Een beginnende sporter zal zijn training en rustmoment anders moeten plannen dan een gevorderde sporter.

Het gebeurt helaas ook dat een beginnende sporter te snel vorderingen wil maken. Er wordt te veel getraind en te weinig gerust. Het lichaam heeft zich in veel gevallen nog niet voldoende herstelt terwijl de volgende trainingsprikkel wordt toegediend. Dit zal leiden tot overtraining, en dus blessures. Probeer dit altijd te voorkomen. Plan je rustmomenten goed in. Dit zorgt direct voor betere resultaten.

Tot slot:

Merk je dat je niet meer sterker, sneller of beter wordt in je sport? Zorg dat je het lichaam blijft prikkelen om jezelf zo snel mogelijk uit deze dip te halen! Wees eerlijk naar jezelf. De wet van de verminderde meeropbrengst zul je altijd tegenkomen. Zeker als je streeft naar verbetering in welk opzicht dan ook.

Onthoud: weinig verbetering is altijd beter dan geen verbetering!

 

Met sportieve groet,

Niels Noordmans, fysiotherapeut

Comment Section

0 reacties op “Train jij al een tijdje? Pas op voor de wet van de verminderde meeropbrengst

Plaats een reactie


*