28 juni 2022 
2 min. leestijd

Sporten tijdens de zwangerschap 1: Veranderingen van het lichaam

Sporten tijdens de zwangerschap 1: Veranderingen van het lichaam

Als je zwanger bent breekt er een spannende tijd aan, waarin je een hoop vragen kan hebben. In deze blogserie over sporten tijdens de zwangerschap ga ik, als fysiotherapeut en ZwangerFit/Mamafit-docent bij de Jong Fysiotherapie Ede, een deel van deze vragen helpen beantwoorden. Vandaag is het eerste deel in deze blogserie en gaan we het hebben over de veranderingen van het lichaam tijdens een zwangerschap. Om te weten welke invloed zwangerschap en sporten op elkaar hebben, moet je eerst weten wat er tijdens een zwangerschap met je lichaam gebeurt. Tijdens een zwangerschap verandert er namelijk een hoop aan het lichaam!

Groeiende buik
Het meest opvallende is de groei van de buik. Dit komt deels doordat je baby groeit en de hoeveelheid vruchtwater toeneemt, waardoor de baarmoeder groter wordt. Daarnaast maakt je lichaam ook lokaal een extra vetlaagje aan de voorzijde van de buik. Dit laagje dient als een soort 'bumper' ter bescherming van de baarmoeder. Wanneer je in het begin van de zwangerschap merkt dat je buik wat groter wordt, komt dit als eerste door dit extra vetlaagje en later pas doordat de baby zelf groeit. Naarmate de buik groter wordt en verder naar voren uitsteekt, komt het zwaartepunt van het lichaam naar voren te liggen. Hierdoor kunnen problemen met de balans tijdens de zwangerschap worden veroorzaakt. De buik groeit niet alleen naar voren maar neemt ook ruimte in de buikholte in beslag. Dit heeft als gevolg dat de longen minder ruimte hebben om uit te zetten in de laatste periode van de zwangerschap, waardoor je minder lucht binnenkrijgt. Je kunt je voorstellen dat dit beperkend kan werken tijdens sporten in de zwangerschap.

Warmte afvoeren
Misschien heb je ook al gemerkt dat je moeilijker je warmte kwijt kan of dat je het juist altijd koud hebt sinds je zwanger bent. Dit komt omdat je temperatuurhuishouding in de zwangerschap een stuk lastiger is. Het heeft voornamelijk inspanning met het afvoeren van de warmte, wat komt door de invloed van de zwangerschapshormonen.

Veranderingen binnenin lichaam
Ook binnenin het lichaam verandert er van alles. Bij de zwangerschap wordt een heel bloedvatenstelsel aangelegd om de placenta (moederkoek) en baby van bloed te voorzien. Om deze extra hoeveelheid bloed rond te pompen wordt jouw eigen hartslag hoger en daardoor zal de ademhalingsfrequentie toenemen. Ook de bloeddruk kan hierdoor stijgen. Dit gebeurt al in een rustsituatie, maar wanneer je zwanger bent en gaat sporten zijn dit factoren om rekening mee te houden. In de volgende blog zal ik hier verdere uitleg over geven.

Ben jij zwanger en wil je graag onder begeleiding van een fysiotherapeut sporten in Ede en omgeving? Of heb je vragen over sporten tijdens de zwangerschap, ervaar je klachten aan het lichaam van je andere vragen over de zwangerschap? Neemt dan contact op met De Jong Fysiotherapie Ede via 0318-83 03 11 of stuur een e-mail naar info@dejongfysio.com .

Manon Nieboer

Fysiotherapeute  en ZwangerFit/MamaFit-docent

Reactie plaatsen