Page content

Voorkomen is beter dan genezen!

Voorkomen is beter dan genezen!

Sporten is gezond, dat weten we allemaal! Ben jij ook zo’n type dat wanneer je besluit te sporten direct fanatiek van start gaat door meteen elke dag naar de sportschool te gaan of fanatiek thuis te oefenen? Het idee is natuurlijk hartstikke goed, maar als je niet goed weet wat je doet, of niet goed weet waar je minder sterke punten liggen, dan liggen blessures op de loer.

blog-peter-fms

Voorkomen

Om dit te voorkomen maken wij bij De Jong Fysiotherapie gebruik van een sportscreening, genaamd: Functional movement screening (FMS). Een Functional Movement Screening (FMS) is een test om te kijken of je op de juiste manier beweegt en spoort verkeerde lichaamsbewegingen, blessuregevoelige schakels en asymmetrie op. Aan de hand van de test kunnen bepaalde lichaamsbewegingen worden gecorrigeerd.

Het doel van FMS is simpel:

  • voorkomen van blessures bij (top)sporters
  • efficiëntere trainingen/sportprestaties realiseren

Screening

FMS Screening De Jong FysiotherapieDe screening bestaat uit 7 testen waarbij de therapeut op stabiliteit, coördinatie, balans, mobiliteit en lenigheid test. Vervolgens komt er uit de analyse een overzicht met sterke en minder sterke punten. Mochten de minder sterke punten dusdanig afwijken, dan wordt er samen met de therapeut op basis van de resultaten een op maat gemaakt oefenschema opgesteld. Je kunt er ook voor kiezen om samen met de fysiotherapeut te oefenen om jouw zwakke punten sterker te maken om zo de kans op blessures te verkleinen en je beweegpatroon te optimaliseren.

In de VS is Functional Movement Screening een vaak toegepast hulpmiddel bij topsporters en in Nederland neemt de populariteit inmiddels toe. Onder andere de voetbal-, handbal- en volleybalbond maken er op dit moment gebruik van. De FMS screening kan dus ook uitstekend gebruikt worden bij het testen van een amateur club, bijvoorbeeld jouw hockey-, voetbal- of volleybal team. Voordat het competitieseizoen begint, meten wij aan de hand van de FMS hoe de sporter presteert. Indien nodig krijgt de sporter vervolgens een aantal oefeningen of wordt hij begeleid door een therapeut. Aan het eind van het seizoen testen we alle spelers nog een keer en het opvallende is, dat alle spelers onder een bepaalde score toch aanzienlijk vaker een blessure heeft gehad dan een teamgenoot die goed scoorde.

 

FMS is zowel voor de beginnende sporter als ook voor de gevorderde sporter een handige tool om in te zetten. Bovendien is FMS geschikt voor volwassenen én voor kinderen.

Ben jij of is jouw team geïnteresseerd in FMS en wil je het risico op blessures verminderen? Spreek ons dan even aan of neem contact op met onze praktijk! We helpen je graag verder met een sportief en gezond jaar!

Comment Section

0 reacties op “Voorkomen is beter dan genezen!

Plaats een reactie


*