Page content

Voorste Kruisband

Voorste Kruisband

Bij de Jong Fysiotherapie zien we steeds meer mensen die revalideren van een blessure aan de voorste kruisband en inmiddels zoveel dat ik kan zeggen dat het één van onze specialismen is. Tijd om eens nader kennis te maken met deze beruchte blessure.

Over de voorste kruisband

De voorste kruisband is misschien wel één van de bekendste banden in ons lichaam. Maar waar zit hij nu eigenlijk, waarom heb je hem en wat moet je doen als je eraan geblesseerd raakt?

Om met de eerste vraag “waar zit hij nu eigenlijk” te beginnen: de voorste kruisband is een stevige band die in de knie zit.

Hij loopt van het bovenbeen schuin naar het onderbeen en kruist met de achterste kruisband, daarom hebben ze ook hun naam gekregen. De voorste kruisband is een sterke band, die niet alleen veel stevigheid geeft, maar ook veel zenuwen bevat die informatie over de stand van de knie aan de hersenen doorgeven.

Blessure

Als je geblesseerd raakt aan de voorste kruisband, bijvoorbeeld als je hem scheurt, verliest hij die stevigheid èn de mogelijkheid om informatie over de stand van de knie door te geven aan de hersenen.  Een gescheurde kruisband groeit niet uit zichzelf weer vast. De uiteinden zullen met de tijd verschrompelen Hierdoor voelt de knie vaak minder stabiel. Dit merk je bijvoorbeeld door sneller door je knie zakken.

Een kruisband kan scheuren door contact met een tegenstander, maar bij circa 70% van de blessures is dit niet het geval en komt het door het verdraaien van de knie. Afhankelijk van de richting en de kracht van de verdraaiing loopt je kruisband of één van de andere structuren in je knie (zoals je meniscus) gevaar.

Het is van belang om snel te weten of er schade is, zodat de revalidatie ook gelijk kan beginnen.  Een gescheurde kruisband kan operatief “gereconstrueerd” worden, maar een operatie is lang niet altijd noodzakelijk. Of er geopereerd word is met name afhankelijk van de eisen die iemand aan zijn knie stelt en de mate van instabiliteit die iemand ervaart. Een profvoetballer van 24 jaar, die dagelijks door zijn knie zakt zal wel geopereerd worden, maar iemand van 53 die nooit door zijn knie zakt en alleen een toertocht wil fietsen zal die operatie waarschijnlijk niet ondergaan.

Of iemand nu wel of niet geopereerd wordt, het belangrijkste is dat er goed gerevalideerd wordt. In eerste instantie is het van belang dat de knie weer rustig wordt. Dit wil zeggen dat de zwelling die optreedt weer afneemt en je de knie goed kan strekken en behoorlijk kan buigen. Je moet de spieren rondom de knie aan kunnen spannen.

Zodra de knie rustig is kan gestart worden met krachttraining, die later uitgebouwd kan worden naar sportspecifieke training.  Omdat elke knie anders is en iedereen er andere eisen aan stelt is elke revalidatie, of je nu geopereerd bent of niet, maatwerk. Het  is van belang om zoals ik al in een eerder blog beschreef, de vooruitgang objectief te meten.

Natuurlijk zien we je het liefst helemaal niet geblesseerd raken, maar als het toch gebeurt en je niet bij ons wilt of kunt revalideren, zorg dan in ieder geval een revalidatie traject start bij een NVFS-sportfysiotherapeut met ervaring in deze knie revalidatie.

Met sportieve groet,

Bart

Comment Section

0 reacties op “Voorste Kruisband

Plaats een reactie


*