Page content

Zwemmen met blessure, goed of niet?

Zwemmen met blessure, goed of niet?

Zwemmen, sommige mensen vinden het heerlijk andere mensen hebben er helemaal niks mee. Toch is het een mooie manier om lekker in beweging te zijn en fit te blijven! Maar wat nou als je een blessure hebt mag/kan je dan nog wel zwemmen??

In deze blog ga ik proberen je zoveel mogelijk duidelijkheid te geven of zwemmen verstandig is met verschillende blessures.

Heb je na het lezen van deze blog nog steeds twijfels of het verstandig is om met jouw blessure te zwemmen, dan kan je altijd een fysiotherapeut om meer informatie vragen!

Rug/nekklachten:

Zwemmen is een mooie manier om laag belastend te blijven trainen, wat met rugklachten als aangenaam gevoel kan worden beschouwd.

De meest aanbevolen slag met rug en nekklachten is de rugcrawl. Waarbij de buikspieren goed aangespannen moeten worden en je je nek kan laten ontspannen in het water. Deze slag kan je variëren door schoolslag benen te gebruiken of te flipperen met de benen.

Naast de rugcrawl zijn de borstcrawl en schoolslag ook prima slagen om uit te voeren met deze klachten. Let hierbij wel op dat je geen holle onderrug maakt en je hoofd niet opgeheven houdt.

Tip: Gebruik een zwembril en maak gebruik van een goede ademhalingstechniek om je nek ontspannen te houden. (inademen boven water, uitademen door de neus onder water)

Schouderklachten:

Zwemmen is een goede manier om je schouders soepel te houden en de spieren rondom het gewricht te versterken. Helaas zijn bij schouderklachten bovenhandse bewegingen vaak pijnlijk. Met bijna alle slagen in het zwemmen beweeg je continu bovenhands tegen de weerstand van het water in, wat resulteert in een geïrriteerde schouder. Hierdoor is zwemmen niet de beste sport om uit te voeren met schouderklachten. Als je zwemt en geen klachten aan de schouder ondervindt zou ik zeker aanraden om lekker door te blijven gaan!

Knieklachten:

Het is wisselend of zwemmen goed is met knieklachten. Dit ligt er voornamelijk aan welke beweging je uitvoert met je benen. Bijvoorbeeld bij de schoolslag maak je een draaibeweging in de knie wat pijnklachten kan veroorzaken. Als dit het geval is probeer eens de borst of rugcrawl. Bij deze slagen is alleen een lichte buiging nodig van het kniegewricht, wat bijna nooit voor problemen zorgt. Ook loopoefeningen in het water kunnen goed uitgevoerd worden met knieklachten.

Veel zwemplezier nog verder!

Melanie de Ruiter

Comment Section

0 reacties op “Zwemmen met blessure, goed of niet?

Plaats een reactie


*