Eerst de billen, dan pas de rest!

EERST DE BILLEN, DAN PAS DE REST….

Oke, misschien denk je op dit moment “Waar gaat dit heen met zo’n titel”..

Ik leg het je graag uit aan de hand van onderstaande speurtocht op de foto!

Wat is het grootste verschil in onderstaande afbeeldingen?

En niet geheel onbelangrijk waar komt dit verschil vandaan?

        

We gaan even een stap terug!

Mogelijk heb jij onlangs bij mij of één van mijn collega’s op de behandelbank gelegen. Helemaal herkenbaar zou het zijn als het gaat om een kuit, hamstring, onderarm of bovenarm klacht. Ik durf namelijk bijna te garanderen dat we sowieso jouw bil of schouder mee hebben behandeld, en zo niet, hier in elk geval mee begonnen zijn toen je de eerste keer naar onze fysiotherapiepraktijk kwam.

Als het goed is hebben mijn collega’s of ik duidelijk uitgelegd waarom we dit doen. Echter blijft de vraag vaak terugkomen:

“Ik heb toch hier pijn?, waarom behandel je daar dan?”

Daarom neem ik je vandaag mee voor de mogelijke verklaring waarom het belangrijk is meerdere plaatsen te behandelen voor een goed resultaat!

We gaan weer een stap vooruit!

Het grootste verschil in bovenstaande foto’s is de voet. Op de ene foto is deze duidelijk naar buiten gedraaid, op de andere niet. Wij noemen dit in de fysiotherapie exorotatie (naar buiten draaien). Deze exorotatie vindt echter bijna niet plaats in de enkel zelf, maar jawel, in de bilregio!

Het zou dus in bovenstaand voorbeeld goed kunnen dat de natuurlijke draaiing naar binnen toe (endorotatie) beperkt wordt door spanning van de exorotatoren (grotendeels bil musculatuur) en daarom blijft het been in exorotatie staan.

Waarom is dit een probleem?

Er ontstaat waarschijnlijk asymmetrie. Het linker been wordt anders belast dan het rechter been, zowel mechanisch (krachten, newtons, hoeken etc) als fasciaal (weefsel wat alles met elkaar verbindt). Nu zou dit tijdelijk nog geen ramp zijn, maar het gevaar zit hem in de herhalingen van deze beweging of in de kilo’s die iemand met zich meedraagt. Denk bijvoorbeeld aan de hardloper die al snel 15.000 stappen per loop zet. Dat is dus 15.000 keer een klap. Of denk bijvoorbeeld aan een persoon die aan ‘zware’ krachttraining doet, die met een gewicht in zijn nek omlaag zakt en niet de volledige linker heup mobiliteit tot zijn beschikking heeft. Dat wordt compenseren in bijvoorbeeld knie of enkel, hamstring of kuit.

Ik kijk met name bij myofasciale klachten, (dus de spier scheuring, de over- of onderbelasting klachten) veel naar de schouder of heup. Zij bepalen namelijk voor een groot deel hoe de ledematen bewegen. Daarom is de kans groot dat je deels behandeld wordt bij schouder of bil, terwijl je klacht daar niet zit.

V-test


Op bovenstaande afbeelding is de V-test (overdreven weergegeven) te zien. Hierbij kijk je naar hoever beide benen naar buiten vallen door middel van de zwaartekracht. Je ziet dat links veel minder ver naar buiten valt, dus is het aannemelijk dat er spanning zit in de exorotatoren!

Word je op dit moment door ons behandeld, of ben je in het verleden door ons behandeld, klinkt dit je waarschijnlijk bekend in de oren. Want dit wordt veelal bij onze behandelingen uitgelegd. Mocht het er toch bij ingeschoten zijn, dan hoop ik dat je door middel van deze blog een beter beeld hebt gekregen van waarom wij deze technieken inzetten bij onze behandeling.

Heb je echter last van een terugkerende kuit, hamstring of arm klacht en is er nooit verder behandeld dan alleen de plek zelf!? Laat je dan snel door een van ons onderzoeken. Mogelijk kunnen we veel voor jou en je klacht betekenen!

Met sportieve groet,

Peter van de Veer

Fysiotherapeut