Dry needling is een innovatieve vorm van fysiotherapie als onderdeel van een totale behandeling die gericht is op het verbeteren van (vaak chronische) spierklachten. Bij deze therapie wordt gebruik gemaakt van dunne naalden, waarmee verharde spieren zeer effectief en snel ontspannen kunnen worden. Zo'n hard aanvoelende plek in een spier wordt ook wel een triggerpoint genoemd. Precies op deze plekken heeft de spier een slechte doorbloeding. De spierknoop zorgt voor drukpijn die kan uitstralen naar allerlei plaatsen in het lichaam. Triggerpoints kunnen zich uiten in:
- Pijn in een spier (met of zonder uitstraling)
- Stijfheid en/of bewegingsbeperking
- Verminderde kracht bij het aanspannen van een spier
- Hoofdpijn, duizeligheid
- Pijnontwijkend gedrag
Mogelijke oorzaken zijn:
- Acuut; door een verkeerde beweging of een ongeluk
- chronisch; door een langdurig verkeerde houding of overbelasting
- Overbelasting bij sporters
- Na immobilisatie bijvoorbeeld gipsverband
- Psychologische factoren; stress, depressie, onrust en vermoeidheid
- Voetafwijking of verschillen in beenlengte
Hoe ziet een behandeling met dry needling eruit?
Allereerst wordt er gestart met een intake en onderzoek om de oorzaak achter de klachten te achterhalen. Als daaruit blijkt dat dry needling een efficiënte behandelmethode is, dan kan deze worden gestart.
De therapeut zal de spanning in de spier gaan voelen en zoeken naar triggerpoints die de herkenbare pijn geven. Vervolgens wordt er met een dun naaldje richting de triggerpoint geprikt. Na een paar keer het naaldje heen en weer te bewegen en de triggerpoints te prikken wordt het naaldje er weer uit gehaald. Tijdens het prikken van de triggerpoints kun je samentrekkingen van de spier voelen. Als de spier wordt aangeprikt spant hij zich aan. Van deze spierreactie kun je even schrikken en dat kan pijnlijk aanvoelen. Deze spierreactie zorgt voor een soepelere spier die beter kan bewegen.
Naast je dry needling-behandelingen krijg je praktische tips en oefeningen mee naar huis om ervoor te zorgen dat je voorzichtig flexibel blijft.
Hoeveel sessies dry needling heb je nodig?
Na een dry needling behandeling voel je direct resultaat omdat je spieren soepeler zijn door een betere doorbloeding. In principe vindt een behandeling 1 keer per week plaats en na 2 á 3 sessies wordt de behandeling geëvalueerd. Heeft de behandeling een positief effect dan kunnen er vervolgafspraken worden gemaakt. Werkt de behandeling niet zoals gewenst dan kijken we naar een andere behandelmogelijkheid.
Is een behandeling dry needling veilig?
Dry-needling kan kort wat pijnlijk zijn. Van het inbrengen van het naaldje voel je vrijwel niks. Als de naald kort je spierknoop of triggerpoint aanprikt, kan de spier zich kort aanspannen. Dat kan vervelend aanvoelen, maar is meestal van korte duur. De spier ontspant zich echter direct daarna weer en wordt soepeler en beweeglijker.
Tijdens een dry needling behandeling kun je het warm krijgen of gaan zweten. Heel sommige mensen voelen zich een beetje naar. Dit is slechts een korte duur en de behandeling zorgt er al snel voor dat je pijnklachten en spierspanning verminderen.
Na een behandeling kun je wel spierpijn krijgen. Dit is normaal en verdwijnt meestal binnen een dag.
Voor wie is een behandeling met dry needling geschikt?
In principe kan iedereen behandeld worden met dry-needling. Je kunt niet worden behandeld als je zwanger bent, een pacemaker hebt, of als je griep of koorts hebt.
Is dry Needling een veilige behandelmethode?
Dry needling is een zeer veilige behandelmethode en een erkend onderdeel van de fysiotherapie. Het wordt in steeds meer fysiotherapie praktijken toegepast.
Wordt dry needling vergoed door de zorgverzekeraar?
Deze methode is onderdeel van de reguliere fysiotherapiebehandelingen. Wanneer je verzekerd bent voor fysiotherapie wordt de behandeling volledig vergoed.
Heb je na het lezen van deze blog nog vragen, neem dan contact met ons op.
De therapeuten die bij ons dry needling behandelingen uitvoeren zijn:
Sjoerd de Jong
Melanie de Ruiter
Niels Noordmans
Merwin Korterink
Team de Jong fysiotherapie