Dry Needling therapie

De behandeling voor triggerpoints!

Dry Needling therapie

Dry Needling is een innovatieve vorm van fysiotherapie als onderdeel van een totale behandeling die gericht is op het verbeteren van (vaak chronische) spierklachten. Bij deze therapie wordt gebruik gemaakt van dunne naalden, waarmee verhardingen in spieren effectief en snel kunnen worden ontspannen. Zo’n hard aanvoelende plek in een spier wordt ook wel een triggerpoint genoemd.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

 • Pijn in een spier (met of zonder uitstraling)
 • Stijfheid en/of bewegingsbeperking
 • Verminderde kracht bij het aanspannen van een spier
 • Hoofdpijn, duizeligheid
 • Pijnontwijkend gedrag

Mogelijke oorzaken:

 • Acuut; door een verkeerde beweging of een ongeluk
 • Chronisch; door een langdurig verkeerde houding of overbelasting
 • Overbelasting bij sporters
 • Na immobilisatie bijvoorbeeld gipsverband
 • Psychologische factoren; stress, depressie, onrust en vermoeidheid
 • Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte

Dry needling wordt toegepast bij mensen die klachten hebben van deze triggerpoints. Deze kunnen onder andere pijn en stijfheid in de spieren, uitstralende klachten en bewegingsbeperking bij de gewrichten veroorzaken. Met een naaldje wordt dan in de spier geprikt, waardoor de spier zich aanspant als een soort kramp. Door het naaldje worden de verkrampte vezels in de spier los gemaakt en dat versnelt het herstelproces.

Neem contact met ons op 

voor meer informatie

Is dry needling het zelfde als acupunctuur?

Dry needling lijkt op accupunctuur, maar is niet hetzelfde. Bij accupunctuur zijn er vaste punten in het lichaam waar een naaldje in wordt gezet om bepaalde energie weer te laten stromen. Die naalden blijven ook een tijdje zitten om effect te hebben. Bij dry needling prik je heel kort de knoop in de spier aan waarmee je een “twitch” in de spier oproept. Een soort golfbeweging. Als je de naald weghaalt, dan kan de spier goed ontspannen. De naalden die gebruikt worden bij dry needling variëren van 3 cm tot zelfs 7 cm lang afhankelijk van de diepte ligging van de spier.

Doet dry needling pijn?

Het inbrengen van het naaldje voel je niet. Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat geeft kortdurend een soort kramp en/ of schokkerig gevoel en kan gepaard gaan met wat lokale pijn en soms een uitstralende, zeurend gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct.

Het belangrijkste is dat het werkt richting herstel van je klacht. Het is een mooie techniek om iemand sneller van de klachten af te helpen.

"Hé Sjoerd, jij doet toch iets met naaldjes?"

Dat is de vraag die ik regelmatig krijg. Ja, ik heb mij inmiddels gespecialiseerd in dry needling. Het wordt steeds meer toegepast bij fysiotherapiepraktijken, zo ook bij ons. Ik gebruik deze methode vaak bij (chronische) spier en pees blessures zoals stijve spieren en gewrichten, RSI- klachten, klachten van de nek, schouder, arm, (tennis) elleboog, onderarm en pols. Klachten van de lage rug, heup, bil- en beenspieren, krampen, uitstralende pijn patronen, hielspoor, etc. Sommige mensen komen er speciaal voor naar de praktijk toe, anderen blijven er juist liever voor weg (uit angst). 

null


Afspraak maken

Deze methode is onderdeel van de reguliere fysiotherapiebehandeling. Wanneer je aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie wordt de behandeling volledig vergoed. Wil je meer weten of heb je klachten? Neem dan contact met ons op.