Wat kunnen we doen om ons immuunsysteem te versterken?

Wat kunnen we doen om ons immuunsysteem te versterken?

https://youtu.be/c_MbWT7_kt8

Juist in deze tijd is het zo belangrijk om goed voor ons immuunsysteem te zorgen. In plaats van angst te hebben voor ziekte, kunnen we op een positieve manier een bijdrage leveren aan de gezondheid van ons lichaam. Lees daarom hieronder een aantal simpele tips die je helpen jouw immuunsysteem een boost te geven.

Tip 1: Slaap voldoende

De mens heeft 6 tot 8 uur slaap nodig per nacht. Als je een langere tijd niet goed slaapt of veel wakker wordt, is je slaapritme verstoord en dat kan gevolgen hebben voor je immuunsysteem. 

Tip 2: Bewegen

Regelmatig een wandeling maken in de natuur stimuleert het lymfesysteem en de immuniteit in de cellen.  En in beweging komen kan het immuunsysteem bekrachtigen. De cellen in het lijf zijn actiever waardoor er een strengere controle is op binnendringers. Maar ook je longen ventileren beter met regelmatige beweging, zodat het neusslijmvlies beter in staat de binnenkomende lucht te bevochtigen. Regelmatige beweging is goed voor het immuunsysteem, maar hoe zit dat met intensieve beweging? Wetenschappers concluderen dat atleten die meer dan 7 tot 10 uur per week aan duursport doen, twee keer zo vaak verkouden zijn als een groep die het bij 3 tot 6 uur houdt. Dus overdrijf je sport niet. Een wandeling op stevig tempo is voldoende om je immuunsysteem te versterken.

Tip 3: Gebruik vitamines om je weerstand te verhogen

Een belangrijke vitamine voor je immuunsysteem is vitamine C. Eigenlijk valt vitamine C de lichaamsvreemde stoffen (vrije radicalen) aan. Ook is vitamine C een inhibitor (remmer), die de voortplanting van virussen in het lichaam remt. Niet alleen vitamine C slikken helpt, maar doe zeker ook zonlicht op. Op dit moment is de UV-index nog laag zodat je zonder schade in de zon kan zitten. Zonlicht stimuleert de aanmaak van vitamine D, onze melatonineproductie, maar herstelt ook de balans in onze cellen.  In het maag-darmkanaal bevinden zich veel receptoren voor vitamine D3. De functie van het orgaan is pas optimaal als alle receptoren gevuld zijn.  Een vitamine D3 tekort in het maag-darmkanaal verlaagt dus onze weerstand. De praktijk wijst uit dat veel mensen een vitamine D3 tekort hebben. Waarom? In Nederland is er in de winter sowieso weinig zon en door veel tijd binnenshuis door te brengen, krijgen we te weinig zonnestralen op onze huid. Gelukkig is vitamine D ook (bij ons) als supplement te koop zodat je zelf kunt zorgen dat alle receptoren in je maag-darm kanaal gevuld zijn.

Tip 4: Let op je voeding

Er zijn genoeg huis-, tuin- en keukenmiddelen ter ondersteuning van ons immuunsysteem en ter bestrijding van infecties bijv.

  • Tijm
  • Salie
  • Oregano
  • Basilicum
  • Oost-indische kers
  • Gember
  • Groene thee
  • Zwarte bessen
  • Vitamine C rijke groenten en fruit als kolen, rode en gele paprika, chilipepers, verse peterselie, tuinkers, bieslook, citrusvruchten, kiwi en ananas.

Daarnaast is het verstandig om suiker te vermijden want geraffineerde suikers verlagen de weerstand.

 Tip 5: Drink voldoende water

Wist je dat 67% van de Nederlanders te weinig water drinkt? De norm is gemiddeld 2 liter water per dag te drinken. Koffie, alcoholische dranken en zwarte thee onttrekken juist water aan de lichaamscellen. Dus zou je nog wat extra water erbij moeten drinken. Juist nu wordt aangeraden om je mond en keel vochtig te houden. Zelfs als het virus in je mond komt, zorgt het drinkwater er via je keel voor dat het virus naar je maag stroomt. Het maagzuur zal het virus doden. Drink je niet genoeg water dan blijft het virus hangen in je keel, luchtpijp of longen en dat geeft problemen. In een lichaam dat voldoende water krijgt kunnen bacteriën en virussen niet overleven. Ons lichaam behoort voor 70% uit water te bestaan. Indien je minder drinkt dan de aanbevolen hoeveelheid, dreig je uitgedroogd te raken en lukt het niet meer om afvalstoffen en toxinen op te ruimen. Dus een hele makkelijke tip, zet een waterfles bij je thuiswerkplek neer en drink!

Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat emoties zoals dankbaarheid en vreugde het immuunsysteem positief beïnvloeden. Zoek daarom redenen op om dankbaar te zijn, zet een comedy aan op Netflix en richt je focus vooral op wat wel goed gaat.

Met vitale groet,

Sjoerd de Jong

De Jong Fysiotherapie – Ede

Gert Laurens
Door

Gert Laurens

op 16 Apr 2020

Dank weer voor de tips Sjoerd. Goed bezig!

Sjoerd
Door

Sjoerd

op 22 Apr 2020

Dank je wel!

Alex Schurer
Door

Alex Schurer

op 16 Apr 2020

Weer wat geleerd! Bedankt Sjoerd 😋

J.D. (Jan) van der Voet
Door

J.D. (Jan) van der Voet

op 17 Apr 2020

Hartelijk dank voor de tips elke keer. Echt blij mee.

Sjoerd
Door

Sjoerd

op 22 Apr 2020

Fijn om te horen daar doen we het voor :-)

Hilda van der Meer
Door

Hilda van der Meer

op 21 Apr 2020

Bedankt Sjoerd voor je tips

Sjoerd
Door

Sjoerd

op 22 Apr 2020

Graag gedaan hilda!

Reactie plaatsen