20 december 2022 
2 min. leestijd

Zorgverzekering en fysiotherapie, hoe zit dat?

Zorgverzekering en fysiotherapie, hoe zit dat?

Zorgverzekering en fysiotherapie, hoe zit dat?

2022 is bijna afgelopen, tijd om je zorgverzekering onder de loep te nemen! Ieder jaar verandert er weer een hoop op het gebied van de polissen. Nu de premies bekend zijn, staan hieronder een paar belangrijke zaken om rekening mee te houden bij het uitzoeken van de juiste zorgverzekering.

De Jong Fysiotherapie heeft voor 2023 met alle zorgverzekeraars een contract afgesloten, met uitzondering van Just (een onderdeel van CZ). Belangrijk om rekening mee te houden wanneer je nu gebruik maakt van fysiotherapie of als je denkt fysiotherapie nodig te hebben in 2023.

Zit fysiotherapie in het basispakket?

In het basispakket van de zorgverzekering zit net als voorgaande jaren alleen een vergoeding voor fysiotherapie bij chronische aandoeningen. Hierbij wordt de behandeling door een fysiotherapeut gecompenseerd vanaf de 21e behandeling. De eerste 20 moet je dus zelf betalen, of betalen vanuit een aanvullend pakket. Je komt in aanmerking voor deze vergoeding als je een chronische aandoening hebt die op de indicatielijst (chronische lijst van aandoeningen fysiotherapie) staat.

Chronische indicatie

Als je een chronische aandoening hebt die op de "chronische lijst van aandoeningen fysiotherapie" staat (deze kan per jaar veranderen), dan kun je gebruik maken van een chronische indicatie fysiotherapie. De behandelingen worden in dit geval wel uit de basisverzekering vergoed. Er zijn dan een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen voordat je hier recht op hebt:

  • Je hebt een verwijzing van een huisarts of specialist nodig
  • Je gebruikt je aanvullende verzekering of betaalt de eerste 20 behandelingen binnen deze indicatie zelf. Vanaf de 21e behandeling krijg je, afhankelijk van de aandoening voor bepaalde tijd "alles" via de basisverzekering vergoed.
  • Je betaalt wel je (verplichte) eigen risico*, voor elk jaar dat jouw chronische machtiging geldig is. Dus bij het begin van het nieuwe jaar gaan de eerste behandelingen van je eigen risico af indien je dit nog niet verbruikt hebt.

Fysiotherapie vanuit de aanvullende verzekering

De basisverzekering kan aangevuld worden met een aanvullende verzekering. De aanvullende verzekering is niet verplicht, je kunt hier dus een bewuste keuze in maken wat je wel of niet wil verzekeren. Per zorgverzekeraar is het verschillend hoeveel behandelingen fysiotherapie je vergoed krijgt. Kijk goed naar welke verzekering het beste bij je past.

Natura, restitutie of combinatie polis

Je hebt ook nog een keuze in een natura, restitutie of combinatie polis.

De naturapolis is de meest bekende en gekozen polis. Hiermee kun je naar zorgverleners die een contract hebben met je zorgverzekeraar. Ga je met deze polis naar een zorgverlener die geen contract heeft, dan betaal je (verschilt per zorgverzekeraar) een bepaald deel bij. Hierdoor word je keuze in zorgverleners dus beperkter.

Kies je een restitutiepolis, dan word je premie iets hoger (wisselend per zorgverzekeraar),
maar heb je volledige keuzevrijheid tussen zorgaanbieders. De kosten worden dan (meestal)
volledig vergoed. Sluit je een restitutie verzekering af als basisverzekering én neem je een aanvullende verzekering? Check dan goed of de vergoeding op restitutiebasis ook voor de aanvullende verzekering geldt.

Heeft de zorgverzekeraar die jij wil geen restitutiepolis? Dan bestaat er nog een alternatief, de combinatiepolis. Hier krijg je bijvoorbeeld wel een restitutie op de kosten voor
fysiotherapie maar niet bij bepaalde specialisten (die je wellicht toch al niet nodig hebt).

 *Eigen risico

Het eigen risico is een verplicht bedrag wat je betaald voor kosten die je maakt in je basisverzekering. Denk bijvoorbeeld aan een ziekenhuisbezoek. In 2023 is dit €385,-. Je kunt ook kiezen voor een vrijwillig eigen risico tot maximaal €885,-. Dit geeft een korting op de zorgpremie kosten. Maak je bijvoorbeeld zelden zorgkosten of heb je voldoende spaargeld, dan kun je dit overwegen, zodat je kan besparen. Maak je vaak zorgkosten, of heb je geen extraatje als het nodig is, dan kun je beter geen vrijwillig eigen risico nemen.

Kijk goed naar wat je nodig hebt in het nieuwe jaar en hopelijk kun je met bovenstaande informatie een passende keuze maken voor 2023.

Bedankt voor het vertrouwen in 2022, heb je in 2023 onze hulp nodig dan ben je van harte welkom bij onze praktijk!

Team de Jong Fysiotherapie

Reactie plaatsen