ZwangerFit/MamaFit cursus 

Fit zijn en fit blijven, tijdens en na de zwangerschap.

Dinsdag 17:45-18:45 ZwangerFit
Dinsdag 18:45-19:45 MamaFit
Donderdag 18:45-19:45 ZwangerFit

 

Zwangerfit of MamaFit volgen?

Ben je zwanger of net bevallen? Wanneer je tijdens je zwangerschap fit en actief blijft, heeft dit een positieve invloed op de zwangerschap, de bevalling en het herstel na de bevalling. Bij Zwanger- en MamaFit® train je wekelijks onder leiding van onze speciaal opgeleide fysiotherapeute Manon, zodat jij je niet druk hoeft te maken over wat wel en niet goed is voor jezelf en je kindje. Er wordt gewerkt aan conditie en kracht, waarbij de activiteiten natuurlijk volkomen veilig zijn voor uw zwangerschap. Deze trainingen verminderen de kans op complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling en helpen je na de bevalling weer sterker te worden. Bovendien bevordert het je algehele conditie. Dit is goed voor jou, maar ook voor jouw baby. 

Wat is het doel van de cursus?

Het doel van deze cursus is dat jij leert te vertrouwen op jouw lichaam, het vergroten van je lichaamsbesef en/of verbeteren van je lichaamshouding.

  • Verantwoord bewegen om klachten te voorkomen en de belastbaarheid te verhogen tijdens en na de zwangerschap, met een programma op jouw eigen niveau;
  • Behoud en/of herstel van de algemene fitheid (conditie);
  • Minder complicaties tijdens de zwangerschap en na de bevalling;
  • Preventie voor eventuele bekken- en bekkenbodem problematiek en beheersing van de bekkenbodemspieren;
  • Kennis en toepassing van verschillende ontspannings- en ademhalingsoefeningen.

Dit draagt uiteindelijk bij tot een betere uitgangspositie voor de bevalling, waardoor je langer mobiel en zelfredzaam kan blijven. Een optimale conditie zorgt voor preventie van onnodig ziekteverzuim, het voorkomen of beperken van rugklachten, bekkenproblematiek, incontinentieklachten en een sneller herstel na de bevalling.

 

Hoe ziet de cursus er uit?

De Zwanger- en MamaFit cursussen bestaan ieder uit 10 actieve lessen, ondersteunt door muziek en met gebruik van oefenmaterialen. Langer dan de 10 weken doorgaan is uiteraard ook mogelijk en vaak zelfs wenselijk! De les staat in het teken van behoud en herstel van de conditie, mobiliteit en fitheid tijdens en na de zwangerschap. Speciale aandacht is gericht op de coördinatie, stabilisatie en spierversterking van spieren rondom het bekken en de bekkenbodem. De les wordt afgesloten met ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen. Alle oefeningen zijn gericht op het individu, zodat je actief bezig bent op jouw eigen niveau. 


Je traint samen met andere vrouwen die zwanger zijn (ZwangerFit) of die ook recentelijk zijn bevallen (MamaFit). Je kunt wekelijks instromen, er is geen verwijzing nodig. Tijdens de trainingen is er ook ruimte om het samen te hebben over de zwangerschap, de bevalling en alles wat er in deze bijzondere periode maar ter sprake komt.


Er kan in principe gestart worden vanaf 12 weken zwangerschap of vanaf 6 weken na de bevalling. Het is aan te bevelen om met de verloskundige of behandelend arts te bespreken of deelname mogelijk is.  


Kosten

  • € 145,- voor een 10 rittenkaart*,
  • Voorafgaand aan de cursus is een eenmalige intake verplicht. Kosten hiervoor zijn € 35,-.
  • € 75,- voor een 5 rittenkaart**, deze kun je enkel gebruiken na gebruik van de 10 rittenkaart.

*   De 10 rittenkaart is 12 weken geldig. 

** De 5 rittenkaart is 7 weken geldig.

Steeds meer aanvullende verzekeringen vergoeden (een deel van) de cursus. Om teleurstelling achteraf te voorkomen raden wij je aan dit na te vragen bij je zorgverzekeraar. Wanneer er een mogelijkheid is tot declareren dient de cursist de factuur zelf in te dienen bij de zorgverzekeraar. 


De trainingen vinden plaats op dinsdagavond 17:45-18:45 (ZwangerFit), dinsdagavond 18:45-19:45 (MamaFit) en donderdagavond van 18:45-19:45 (ZwangerFit).

Proefles

Je kan vrijblijvend een proefles volgen van een uur. Voorafgaand aan deze proefles vindt een intake plaats, zodat de proefles veilig kan verlopen en optimaal benut kan worden. Stuur een email naar manon@dejongfysio.com of vul het contactformulier in voor het maken van een afspraak.