11 februari 2021 
1 min. leestijd

3 tips om weer te gaan sporten zonder blessures

3 tips om weer te gaan sporten zonder blessures

Helaas de sportscholen zijn weer gesloten. Je was zo goed bezig om dat ritme op te pakken van 2 of 3 keer sporten in de week. En nu? Waarschijnlijk ben je heel veel smoesjes aan het bedenken waarom het nu toch niet mogelijk is om te gaan sporten. Zonde dat is het namelijk wel! Sportscholen hebben zich afgelopen tijd verdiept in het online lesgeven en laten we Youtube hierbij ook niet vergeten. Thuis is er vast wel een ruimte te vinden die je kunt gebruiken, koptelefoon op en gaan!

Maar je hebt waarschijnlijk een paar weken niet gesport en hoe reageert jouw lichaam nu op een training? En het belangrijkste; hoe voorkom ik een blessure?

Tip 1: Start niet gelijk op het oude niveau

Dit is de meest gemaakte fout bij startende sporters. Je haalde altijd die 5 kilometer hardlopen of kon squaten met 10 kilo. Dat kan toch nog steeds? Helaas is dit niet het geval.  Dit komt door het fenomeen “Use it or loose it” Je lichaam past zich snel aan: Niet gebruiken, dan hoef je “het’’ ook niet in stand te houden.  Je spiermassa is afgenomen, je longinhoud is minder en je gewrichten kunnen minder belasting aan. Daarnaast ben je misschien een paar kilo’s zwaarder en daarom kan je beter rustig aan starten met het sporten.

Tip 2: Gebruik goed sportmateriaal

Je lichaam moet in staat zijn om goede prestaties af te leveren. Maar het materiaal wat je gebruikt natuurlijk ook! Denk hier bijvoorbeeld aan sportschoenen. Iedereen is massaal buiten aan het hardlopen geslagen. Maar als je geen goede hardloopschoenen hebt, zoals schoenen met te weinig demping of schoenen die jaren geleden voor het laatst gebruikt zijn, is de kwaliteit eraf en heb je meer risico op verschillende blessures zoals gewrichtsproblemen.

Als je thuis aan de slag gaat met oefeningen, gebruik dan aan een goed dik matje. Zeker met buikspieroefeningen heb je hier profijt van.

Tip 3: Je wilt te snel resultaat

Je bent begonnen met sporten, heel goed! Alleen nu is de valkuil dat je te snel gaat opbouwen. Dit kan zijn in het gewicht of qua afstand. Je hebt waarschijnlijk het gevoel dat je meer kunt in het begin en dat is zeker waar. Maar op gegeven moment ga je mentaal je doelen vaststellen, waar juist naar je lichaam geluisterd moet luisteren. Dus hou je vooral in de eerste 2 maanden aan een rustige opbouw!

Succes!

Vriendelijke groet,

Melanie de Ruiter

Reactie plaatsen