5 tips om blessures bij hardlopen te voorkomen

5 tips om blessures bij hardlopen te voorkomen 

Door de Coronamaatregelen zitten de sportscholen al lange tijd dicht. Om fit en in beweging te blijven zie je veel mensen buiten sporten. Zo zijn wij massaal gaan wandelen, fietsen, skeeleren en hardlopen. Maar Eline ziet regelmatig patiënten die toch blessures oplopen nadat zij begonnen zijn met hardlopen.

Daarom deelt zij;

5 tips om blessures bij hardlopen te voorkomen 

Hardlopen is een populaire sport in Nederland. Hardlopen biedt vele gezondheidsvoordelen: van minder kans op hart- en vaatziekten tot een betere mentale gezondheid. Helaas gaat hardlopen soms gepaard met blessures, bijna altijd overbelastingblessures, aan de onderrug of het been. Gelukkig kun je een aantal acties ondernemen om dit te voorkomen!

  1. Neem rustig de tijd om hardlopen op te bouwen

Het lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan de hardloopbelasting. Het uithoudingsvermogen kan zich erg snel aanpassen en daarom lijkt het alsof je snel kan opbouwen, echter doen spieren en pezen daar langer over. Bouw de afstand en intensiteit dus langzaam op!

  1. Doe een warming-up

Voordat je begint met hardlopen is het belangrijk om je lichaam klaar te maken voor het hardlopen. Neem 5 tot 10 minuten om je ademhaling omhoog te brengen en je spieren en pezen warm te krijgen. Je kunt denken aan loopoefeningen, jumping jacks, hakken-billen, knieheffen en rustig joggen.

  1. Doe naast hardlopen ook een andere sport

Een van de manieren om hardloopblessures te voorkomen, is naast hardlopen een andere sport te doen. Uit onderzoek is gekomen dat het niet uitmaakt welke sport het is. Je kan denken aan krachttraining, maar ook een balsport of zwemmen voldoet.

  1. Neem voldoende rust

Zeker tijdens de opbouwfase van het hardlopen is het belangrijk om voldoende rustdagen in te plannen. Na een rustige duurloop kun je 1 dag tussen de trainingen rust nemen, maar bij zware interval en tempotrainingen 2 dagen. Op deze manier kan je lichaam herstellen van de inspanning en zich aanpassen aan de nieuwe hardloopbelasting.

  1. Luister naar je lichaam

Staar niet blind op een schema wat je hebt gemaakt, gekregen of opgezocht. Het moment van de dag, voor of na je werk, goede of slechte dag is allemaal van invloed of je hardloopsessie makkelijk of moeilijk gaat. Schroom niet om je hardloopsessie daarop aan te passen.

Komen deze tips te laat voor je en heb je al een blessure opgelopen? Neem dan contact op met De Jong Fysiotherapie en laat je adviseren door één van onze fysiotherapeuten.

Sportieve groet,

Eline von der Fuhr
Sportfysiotherapeute

Reactie plaatsen