18 december 2018 
1 min. leestijd

De weg naar herstel....

De weg naar herstel....

In de praktijk zien we heel veel mensen die na een ongeluk of operatie langere tijd moeten revalideren. Hoewel iedereen daar gemotiveerd aan begint is het vaak moeilijk om die spirit lange tijd vol te houden. In dit blog geef ik je wat tips om de revalidatieperiode zo goed mogelijk door te komen

  1. Revalideren is geen rechtlijnig proces.

Het herstellen na een blessure of operatie is een proces van vallen en opstaan. Twee stappen vooruit, soms weer een stapje terug. Het is normaal als er dagen of soms zelfs weken zijn dat het net niet lekker gaat of je wat meer pijn krijgt. Je mentaal voorbereiden dat het soms iets minder kan gaan helpt. Hou altijd ook de lange termijn in de gaten. Soms is een pas op de plaats maken de beste manier om vervolgens weer vooruit te komen!

 

2.  Maak korte- en lange termijn doelstellingen

De lange termijn doelstelling is vaak wel duidelijk. Je wilt bijvoorbeeld weer kunnen voetballen. Of skiën. Maar als het vooruitzicht is dat je dat pas over een jaar mag doen, is zo’n periode al snel onoverzichtelijk. Het is goed om de periode op te knippen in kortere stukjes waarin je doelstellingen maakt. Dat kan al heel makkelijk door jezelf bijvoorbeeld ten doel te stellen een oefening met een bepaald gewicht te kunnen uitvoeren, of je balans een bepaalde tijd kunnen bewaren.

3.  Vier je succes!

Deze tip ligt in het verlengde van de vorige tip: Vier je succes als je een doelstelling behaald hebt! Veel mensen hebben de neiging om vooral te kijken naar de dingen die nog niet gaan, en vergeten daarbij dat ze al heel veel inspanningen hebben geleverd om te komen waar ze nu al zijn. Dus vier je succes!!

 

4.  Hou het leuk!

Soms kan een revalidatietraject heel saai zijn. Als alleen het werken aan doelstellingen niet genoeg voldoening geeft, geef dat dan aan bij je fysiotherapeut. Er zijn tal van spelletjes of uitdagingen te vinden die zorgen voor voldoende afwisseling, waardoor het revalideren toch weer leuker wordt. Ook samen met iemand revalideren kan de periode een stuk aangenamer maken. Behalve dat je ervaringen kan uitwisselen kun je elkaar ook over de “dooie punten” in een revalidatie heen helpen.

 

Ik hoop dat jullie wat aan deze tips hebben en wens iedereen vast hele fijne feestdagen en een succesvolle revalidatie!

 

Groet Bart

Reactie plaatsen