27 februari 2018 
in Blog
1 min. leestijd

Doen en blijven doen!

Doen en blijven doen!

Huiswerkoefeningen…. Als kind werden we er al mee geconfronteerd. Pagina’s topografie of dat boek wat we uit moesten lezen. In veel gevallen vinden wij dingen die we moeten doen minder leuk. We schuiven het voor ons uit en dan op het laatste moment bedenken we: verdikkie, helemaal vergeten!

En toch geven wij als fysiotherapeuten bij veel klachten oefeningen mee naar huis. Maar uit onderzoek blijkt dat 30% van onze patiënten therapieontrouw is. Waarbij ze dus een medisch advies niet op de juiste manier, of helemaal niet opvolgen. Echter verbetert therapietrouw de gezondheid van de patiënt en drukt het hierbij de zorgkosten.

Maar hoe kun jij er nou voor zorgen dat jij wel de oefeningen doet en blijft doen?

Het belangrijkste is dat jij weet waarom je oefeningen hebt meegekregen en wat het doel van de oefening is. Komt dit over een met de hulpvraag waarvoor jij kwam? Is dit voor jou niet helder, bespreek dit dan met jouw therapeut.

Is dit allemaal wel helder voor je, dan is het tijd voor actie: doen! Zorg ervoor dat je de oefeningen op een vast moment van de dag inplant zodat het een routine wordt (uiteraard wanneer de oefening dagelijks moet worden uitgevoerd).

Voorbeeld: je hebt onlangs je enkel verzwikt en een van de oefening die je hebt meegekregen is het op 1 been staan. Iedere keer als je tanden poetst, heb je 2 minuten de tijd om te oefenen. En zo kun je squats doen voordat je op de bank ploft en je rugoefeningen op het moment dat je naar bed gaat.

Discipline heb je alleen nodig als iets het geen routine is…

Vind jij het toch moeilijk om de discipline vast te houden en om te zetten in de routine van het dagelijks leven? Probeer dan de vaste momenten in te plannen in een weekplanner in je agenda, zet een wekker of doe de oefeningen samen.

Heb je er dan alsnog moeite mee? Geef dit dan aan, aan je therapeut. Dan kunnen jullie samen kijken naar een oplossing!

Met sportieve groet,

Milou Hubers, fysiotherapeut.

Reactie plaatsen