19 juli 2019 
in Blog
3 min. leestijd

Fysio proef bewegen tijdens je vakantie!

Fysio proef bewegen tijdens je vakantie!

Boven de 25 graden en bewegen tijdens je vakantie?

Als het warm is, is het niet verstandig om overdreven te gaan ‘trainen’ tijdens je vakantie. Enkele tips:

  • Plan activiteiten ’s ochtends in, bijvoorbeeld tussen 9 en 12 uur.
  • Plan activiteiten ’s avonds in, bijvoorbeeld na 19 uur.
  • Overdrijf niet. Sport je normaal gesproken weinig? Dan moet je nu niet ineens heel veel en lang willen doen. Je hebt kans op uitdroging en hoofdpijn.
  • Zorg voor voldoende water.
  • Eet wel goed, maar niet een te zware maaltijd voor inspannende activiteiten.

Hieronder vind je een aantal tips om lekker te bewegen tijdens je vakantie. Sommigen zijn heel makkelijk!

Wat kun je doen om meer te bewegen tijdens je vakantie?

Steeds vaker zie je een fitnessruimte op de camping of in een hotel. Uiteraard kun je hier lekker wat bewegen. Ook tennissen tijdens de vakantie is populair. Maar er zijn veel meer mogelijkheden:

1 Wandelen
Dit is voor iedereen te doen. Je kunt een rondje over de (grote) camping wandelen, maar je kunt ook een wandeling uitstippelen of naar een markt wandelen. Zorg voor schoenen of slippers met een dempend voetbed en waar je lekker op kunt lopen. Het is zonde als je last krijgt van je voeten en hierna niet meer kunt wandelen.

2 Roeien, kajakken of kanovaren
Een heerlijke verkoelende activiteit, maar die je ook lekker laat bewegen! Leuk om met het gezin te doen, maar zorg wel voor veiligheid. Gaat het om een grotere rivier of zijn er een aantal watervallen, dan kun je beter een zwemvest dragen. Voor kinderen geldt dat natuurlijk sowieso.
Je kunt ook een waterdichte tas meenemen, waar je al je spulletjes (telefoon, camera, eten) veilig kunt bewaren. En niet te vergeten, smeer je goed in met zonnebrand, want op het water kun je snel verbranden.

3 Zwemmen
Is er een zwembad op de camping of bij het hotel? Ga dan elke dag even zwemmen. Je hoeft niet veel te zwemmen, je kunt ook intensievere oefeningen doen. Bijvoorbeeld armen strekken en alleen met je benen zwemmen. Hoe lang kun je dit volhouden?
Mag je met een bal in het zwembad? Ga dan even overgooien. Super intensief en heel leuk! Je kunt ook met een strandbal in het water de bal steeds wegtikken.

4 Badmintonnen
Leuk voor volwassenen en kinderen! Lekker op het strand of op de camping. Ga niet op het heetst van de dag badmintonnen (als het erg warm is op je vakantieadres), maar doe dit bijvoorbeeld ’s avonds rond een uur of acht.

5 Golfen
Of je nu op een echte golfbaan staat, of gaat midgetgolfen, je bent sowieso lekker in beweging. Golf wordt nog vaak gezien als een elitesport, terwijl dat het niet echt meer is. En midgetgolf vinden sommige mensen alleen iets voor kinderen. Maar het is echt heel leuk. Maak je eigen competitie met je partner. Daag elkaar uit!

6 Fietsen
We noemen het hier wel, maar we realiseren ons goed, dat veel mensen helemaal geen fiets bij zich hebben tijdens de vakantie. Zeker als je naar het buitenland gaat. Ook zijn de voorzieningen voor fietsers niet in elk land of regio even goed. De echte fietsliefhebbers gaan toch wel fietsen. Maar kun je fietsen huren of meenemen, dan is fietsen natuurlijk wel een hele goede manier om te bewegen tijdens je vakantie.

7 Paaltjesvoetbal met flessen water
Neem een paar lege kunststof frisdrankflessen. Vul die met water en ga met elkaar paaltjesvoetballen. Leuk om te doen als je een beetje de ruimte hebt, de kinderen zullen het fantastisch vinden. En je zult zien dat je al snel contact legt met andere mensen!

8 Voor de tent, of in je hotelkamer kun je ook ‘sporten’!
Begin je dag met een kleine workout. In de meeste gevallen heb je hiervoor helemaal geen materiaal nodig. Tips zie je hieronder

9 Dansen
Je moet er wel van houden, maar lekker dansen tijdens je vakantie is ook prima voor de nodige beweging! En heel gezellig natuurlijk, je krijgt er een goed gevoel door.

10 Meedoen in de speeltuin
Deze tip is natuurlijk alleen van ouders en grootouders die met kleine kinderen op vakantie zijn. Anders zou het een beetje raar kunnen overkomen als je als volwassenen alleen in de speeltuin speelt. Maar heb je wel kinderen die daar spelen, dan kun je gezellig meedoen.. Ga koppeltje duiken bij het klimrek, of doe een balansspelletje. Ook tikkertje is natuurlijk leuk!
Pas wel op als je niet zo’n sporter bent. Weet wat je doet en voorkom blessures.

Reactie plaatsen