16 januari 2018 
in Blog
1 min. leestijd

Ga jij positief met stress om?

Ga jij positief met stress om?

Huh?? Stress is toch slecht voor je?

Klopt, stress kan slecht voor je zijn, maar voor een groot deel niet! Ook jij kan goed worden in omgaan met stress. Hoe? Verander de mindset die je hebt ten opzichte van stress. Hoe dit precies werkt zal ik je uitleggen aan de hand van een voorbeeld.

Wat gebeurt er tijdens stress?

Tijdens stress activeer je 2 hormonen:

  1. Cortisol de boosdoener van stress en de reden waarom stress leidt tot hart en vaatziekten
  2. DHEA een positief hormoon, wat helpt te leren van stress.

Let goed op wat er gebeurt als:

  1. Je negatief denkt over stress en je het vermijd: Cortisol is veel meer actief dan DHEA en je hebt dus een negatieve stress reactie.
  2. Je positief denkt over stress en je het gebruikt om je te ontwikkelen: DHEA is dan ineens veel meer actief! En je lichaam leert beter met stress om te gaan.

Dat klinkt allemaal leuk, maar hoe werkt dit in de praktijk?

Tijdens de crisis van 2009 (in Amerika) had het bedrijf UBS een gigantische crisis. Mensen werden ontslagen en de mensen die er werkten maakten overuren en vreesden voor hun toekomst. Deze mensen hadden tijdens deze periode erg veel stress. Een groep specialisten deed bij deze groep mensen het volgende onderzoek:

  • Groep 1 kreeg een 15 minuten durende uitleg over hoe slecht stress is en dat ze in deze drukke tijd veel moesten focussen op ontspanning.
  • Groep 2 kreeg 15 minuten een presentatie waarin juist de positieve kant van stress werd uitgelicht en uitgelegd hoe sterk het lichaam kan zijn in tijden van stress.

Na twee maanden werden de resultaten van beide groepen bekeken:

  • De eerste groep mensen hadden meer nek/rugklachten, meer ziekte verzuim en een verlies van focus in hun team.
  • De tweede groep mensen hadden juist minder nek/rugklachten, waren niet ziek geweest en hadden een sterkere samenhorigheid in hun team.

Blog Timo Positief met stress omgaanHoe kan dit?

Zoals ik al eerder schreef; je hebt alleen maar een mindset switch nodig om beter met stress om te gaan. Op dit moment heeft niemand een keuze. Stress is slecht en je moet er mee oppassen. Pas als je een tweede keuze krijgt, stress helpt mij om me te ontwikkelen, kan je kiezen hoe jij met stress omgaat.

Wist je dat ik vorig jaar ook een blog schreef over de positieve kant van stress? Deze kan je hier terug lezen.

Ben jij geïnteresseerd in hoe jij je mindset kan switchen van negatief naar positief? En zo veel meer vitaliteit kunt halen uit je leven?? Kijk eens op onze site: www.fyvip.nl en doe de test!

Reactie plaatsen