26 februari 2021 
1 min. leestijd

Gezond thuiswerken, hoe doe je dat?

Gezond thuiswerken, hoe doe je dat?

Je herkent het wel, na de twee uur durende zoom- of teams meeting begin je hier en daar wat pijntjes en vermoeidheid te krijgen in je nek en schouders, wat naarmate de dag duurt steeds erger wordt. De online yogales die je eens in de twee weken volgt blijkt ook niet meer voldoende ontspanning en verlichting te geven. Inmiddels ben je bijna ten einde raad en vraag je jezelf af, wat kan ik hieraan doen? Niet getreurd! In deze blog geef ik je een paar tips over hoe je gezond thuis kunt werken en dit soort klachten kunt voorkomen.

  1. Thuiswerkplek inrichten

Zorg dat je thuiswerkplek naar een ergonomische houding is ingericht. Vaak zien we dat de laptop op een te hoge keuken- of eettafel staat of je op een te lage of niet in hoogte verstelbare stoel zit en hierdoor kruip je vanzelf naar een voorovergebogen houding.

Zorg dat je rechtop met je ellebogen steunend op de tafel zit en het scherm op de juiste hoogte is afgesteld. Maak gebruik van een los scherm, toetsenbord en draadloze muis om je werkplek helemaal goed in te richten! (Om je scherm te verhogen kun je natuurlijk ook een stapel boeken gebruiken ;))

  1. Bewegen, bewegen, bewegen

Vergeet niet om tussen al het harde werken door ook voldoende pauzes te nemen. Loop een keer extra naar de keuken voor een bakje koffie of thee, maak een ommetje in de buurt en zorg voor voldoende ontspanning. Simpele ontspanningsoefeningen tussen het werken door die vijf minuutjes van je tijd in beslag nemen kunnen al een hoop schelen.

Neem je sportmomenten niet voor lief, probeer twee keer in de week een 30 – 60 minuten te vinden om intensief te sporten en zo ook aan voldoende lichaamsbeweging te komen. Dit is niet enkel goed voor je fysieke gesteldheid, maar ook je mentale gezondheid.

  1. Creëer ontspanning

Hier op doorgaand, nu de fysieke grenzen tussen werk en thuis een stuk onduidelijker zijn is het ook moeilijk om beide gescheiden te houden van elkaar. Stel een duidelijke grens om na werktijd je werk ook echt af te sluiten en tijd voor jezelf te nemen. Zowel fysieke als mentale rust zijn essentieel om je lichaam te laten herstellen.

Probeer deze adviezen gerust even uit. Deze relatief kleine aanpassingen kunnen jou al helpen om zonder pijntjes thuis te blijven werken. Zorg goed voor jezelf in deze bijzondere periode en blijf gezond!

Met sportieve groet,

Nicholas Henon

Reactie plaatsen