29 oktober 2019 
in Blog
3 min. leestijd

Vitaliteit: Hoe gezond ben jij?

Vitaliteit: Hoe gezond ben jij?

Als fysiotherapeut in een sportcentrum zien wij grotendeels mensen die last hebben van fysieke/lichamelijke pijntjes. Wij doen dan ons best om, samen met de cliënt, een plan te maken wat bijdraagt aan pijn verminderen en functieverbetering.  

Echter is deze fysieke component maar een deel van je totale gezondheid, maar is het vaak wel hetgeen waar als eerste aan gedacht wordt als het gaat om plekken waar winst te behalen valt.  

Hoe vaak horen jullie die beruchte zin wel niet: “ja, ik zou het sporten echt weer op moeten pakken”, “ik ga echt meer bewegen op mijn werk” of de allermooiste: “volgende week/maand ga ik echt beginnen”. 

Wat echter ook enorm veel bijdraagt aan je gezondheid maar waar naar mijn mening te weinig aandacht aan wordt besteed zijn de volgende onderwerpen;

  1. De kwaliteit van je gedachten
  2. De kwaliteit van de woorden die je zegt
  3. De kwaliteit van het voedsel dat je eet
  4. De kwaliteit van je slaap
  5. De kwaliteit van je omgeving
  6. De kwaliteit van je relaties/netwerk
  7. Je doel of missie in deze wereld.

De kwaliteit van je gedachten

Hoe je het ook wendt of keert, uiteindelijk breng je 24 uur per dag met jezelf door. Heb je enig idee wat je tegen jezelf zegt in die 24 uur? Zijn dat positieve of juist negatieve gedachten. Kan je alles bereiken wat je wil of kan je niets bereiken door…(vul een excuus in). Als mensen jouw gedachten konden horen, zouden ze dan gemotiveerd raken of zouden ze schrikken? Food for thoughts. 

De kwaliteit van de woorden die je zegt

Over het algemeen is het voor mensen heel erg lastig om andere mensen te doorgronden. De één is er beter in dan de ander, maar het staat nooit ‘op je voorhoofd’. Hetgeen je doet en zegt is dus hoe anderen jou in principe zullen zien. Ben je van binnen een aardig persoon, maar zeg je onbewust alleen maar gemene dingen, dan zien mensen niet wie je bent of wil zijn. Ben je van binnen een liefhebbend persoon maar is hetgeen wat je zegt alleen maar (ver)oordelend dan zit er dus een discrepantie in je doen en laten.

Daarnaast kunnen woorden die je zegt limiterend, of juist bevrijdend werken. Zeg je bijvoorbeeld vaak: ik kan niet…ik ben dit/dat… Ik heb zus/zo, dan laat dat weinig ruimte over om het anders te laten zijn/het is zo veroordelend. Wees je hiervan bewust. 

De kwaliteit van het voedsel dat je eet

Voeding is volgens velen een lastig onderwerp, ‘omdat er zoveel meningen over zijn’. Dit is zeker waar, maar gebruik het niet als excuus om niet na te denken over je eigen gedrag. Verdiep je erin. Er is zo ontzettend veel (gratis) informatie te vinden. Voor deze blog laat ik het even bij ‘je wordt/bent wat je eet’. Besta je dan uit verse- of uit geraffineerde, kunstmatige producten? 

De kwaliteit van je slaap

Het grootste moment dat het lichaam kan werken aan herstel in tijdens je slaap. Hierin worden alle toxische stoffen die we door de dag heen binnenkrijgen zo goed als het kan afgebroken en wordt er aan herstel van al het weefsel in je lichaam gewerkt. Ook al zeggen sommige mensen genoeg te hebben aan 3/4/5 uur slaap, je lichaam heeft echt meer nodig dan dat. Ik zou iedereen minstens 7, maar liever 8 uur slaap adviseren.  

De kwaliteit van je omgeving
Kom je genoeg in de buitenlucht? En is dat dan boslucht of de lucht naast een drukke weg? Woon je in een buurt met voldoende bomen of is eigenlijk alles van steen? Heb je constant schermen of andere elektronica om je heen of heb je ook een plek gecreëerd waar je tot rust kan komen. Waar laat je je mee in? Wat voor films kijk je? Wat voor boeken lees je? Wie ‘volg’ je. Enorm belangrijke vragen waar niet iedereen zich bewust van is.  

De kwaliteit van je relaties/netwerk

Heb je mensen om je heen die je steunen en motiveren? Of heb je mensen om je heen die je vooral naar beneden halen. Heb je een partner waar je alles mee kan delen? En zo nee, hoe komt dat? Welke personen inspireren je om te groeien? Wat voor vrienden heb je en waar besteden zij hun tijd aan? Hebben zij plezier in hun werk/leven en hoe beïnvloedt dit jou?

 Een doel of missie in deze wereld

Dit is een grijzer en meer filosofisch gebied maar wel de moeite waard om met jullie te delen. Een doel of missie die groter is dan jezelf, kan namelijk enorm veel kracht en motivatie geven. Moet je nu meteen een doel of missie creëren na het lezen van deze blog, nee. Maar hou het ergens in je achterhoofd voor op een mooie zonnige zomerdag (dat duurt nog even) en stel jezelf eens de vraag: “wat kom ik eigenlijk doen op deze mooie wereld” en “hoe wil ik de rest van mijn leven eigenlijk vorm gaan geven”.  

Los van bijvoorbeeld je BMI/cholesterol/of vetpercentage, wat alleen het fysieke deelmeet, kunnen bovenstaande onderwerpen enorm veel bijdragen aan je algehele gezondheid. 

Ik hoop dat deze blog je inspireert om eens vanuit een helicopterview naar je eigen leven te kijken en over deze onderwerpen gaat nadenken. 

Wil je het hier eens over hebben, spreek me dan gerust even aan of stuur me een mailtje via info@fyvip.nl

Met vitale groet,

Sjoerd de Jong
Fysiotherapeut & ontspanningstherapeut bij FyVIP

Reactie plaatsen