12 januari 2021 
3 min. leestijd

Januari, de tijd voor goede voornemens?

Januari, de tijd voor goede voornemens?

Na een bizar jaar wat velen wellicht snel achter zich laten is 2021 dan toch echt aangebroken.  Het is voor veel mensen de tijd van ….. inderdaad goede voornemens. Ik hoor het alweer veel om mij heen:

Wat zijn jouw goede voornemens?

Meer sporten, meer tijd voor jezelf, meer ontspanning, stoppen met roken, gezonder eten of afvallen? Ik denk dat deze voornemens voor velen herkenbaar zijn en daar speelt de markt fijn op in. Niet voor niets vliegen de detox challenges in januari weer om je oren…. Zonder deze lockdown zouden de sportscholen bomvol zitten met mensen die graag in het nieuwe jaar aan hun gezondheid willen werken. Toch zie ik elk jaar hetzelfde gebeuren. Veel mensen gaan fanatiek en gemotiveerd aan de slag om vervolgens na een maand of wat hun sporttas of dieet aan de wilgen te hangen. Daarmee laten zij het goede voornemen varen en gaan zij op dezelfde voet verder.

Wat is dat toch?

Een mens is van nature een gewoontedier en als je dit verder onderzoekt blijkt dat we veelal keuzes vanuit ons onderbewuste maken. Het brein maakt 90 tot 95% onbewust beslissingen. Onze hersenen reageren op de omgeving waarin we ons bevinden zonder dat we daar bewust bij na hoeven te denken. Dus op het moment dat iedereen weer volop aan de bak gaat in de sportschool of driftig bezig is met afvallen of gezond eten kan het maar zo zijn dat je door je omgeving beïnvloed wordt om dit ook te gaan doen. In dit geval kan dit dus in je voordeel werken. Alleen er is een maar, als er geen intrinsieke motivatie is, zul je merken dat je op de langere termijn afhaakt. Zorg daarom dat je zelf gemotiveerd bent en laat je niet leiden door anderen.

Tips om gemotiveerd te blijven

  • Voel je intrinsieke motivatie, (de motivatie van binnenuit) Waarom wil je dit? Hoe wil jij je voelen in de toekomst? Hoe houd jij het vol? Dit heeft positieve gevolgen voor de creativiteit, interesse en hoe goed het eindresultaat voor je kunt zien.
  • Denk na of een eventueel hoog opgelegde druk vanuit je zelf komt of toch door de omgeving waardoor je beïnvloed wordt.
  • Maak een kleine stap in de juiste richting van je voornemen, het maken van een kleine stapjes zorgt dat je aan het einde van het jaar kunt terugkijken op een grote sprong. En zo hoef je er niet als een berg tegenop te zien.
  • Kijk eens naar je vastgezette onbewuste overtuigingen als “Ach het gaat me toch niet lukken” … of de overtuigingen van jouw omgeving “Ach het gaat je toch niet lukken” … want alles wat je aandacht geven groeit. Wat wil jij dit jaar van binnenuit laten groeien?

Voor mij persoonlijk gaat het al lang niet meer over jaarlijks goede voornemens maken in het begin van het jaar. Door het hele jaar alert te zijn op mijn onderbewuste overtuigingen verander ik elke dag stapje voor stapje mijn “niet werkende” gewoonten naar de dingen die wel voor mij werken. Soms is dat wat extra rust pakken zodat onbewuste, automatische processen meer bewust worden en die verander ik dan, stap voor stap.

Hoe ik dat doe? Door in eerste instantie niet te streng voor mijzelf te zijn. Zeker niet aan het begin van het jaar. Als je kijkt naar de seizoenen zou de lenteperiode eigenlijk een betere periode zijn om bijv. een detox te doen. Net als de bekende “voorjaarsschoonmaak”. Ook voor je lichaam (en omgeving) is het dan de tijd om je te ontdoen van de ‘rommel’, om een ​​beter gevoel van welzijn, gezondheid en vitaliteit te bereiken. Je lijf kan dan makkelijker loslaten dan in de wintertijd.

Verder ben ik vooral dankbaar voor mijn gezonde lichaam dat elke dag ademhaalt, zichzelf ook vriendelijk reinigt als je genoeg water drinkt en perfect kan samenwerken met alle organen en weefsels om gezond te zijn en te blijven. Dat is naar mijn idee het beste voornemen wat je kunt hebben. Want als je een innerlijk gesprek met jezelf hebt en je kraakt jezelf steeds af, of je vindt jezelf niet goed genoeg of wanneer je denkt aan wat er allemaal mis is aan je, weet dan: Wat je aandacht geeft groeit!

Dus wees je in eerste instantie bewust welke gedachten en overtuigingen je toelaat in je leven. Soms blijven overtuigingen of stress je achtervolgen en is het goed om op onbewust niveau te kijken naar wat jou bijvoorbeeld belemmert om jouw overtuigingen los te laten en je goede voornemens te laten slagen. Wil je hier meer over weten ben je uiteraard welkom voor een inspirerend FyVIP consult.

Ieder mens is zelf verantwoordelijk voor de gemoedstoestand waarin men verkeert en wil verkeren. Al is er nog zoveel chaos om je heen.

Jij hebt zelf de keuze jezelf goed te voelen, elke dag weer!

Wil je weten wat FyVIP voor jou kan betekenen? Sjoerd de Jong helpt je graag verder. Neem gerust contact met ons op. Wij zijn te bereiken via 0318 – 830311 en info@fyvip.nl. Benieuwd hoe jouw vitaliteit is? Vul dan vrijblijvend onze vragenlijst in, klik hier.

Reactie plaatsen