30 april 2018 
in Blog
1 min. leestijd

Gezondheidszorg of noemen we het liever ‘ZIEK' zijn zorg?

Gezondheidszorg of noemen we het liever ‘ZIEK' zijn zorg?

Afgelopen week kwam ik onderstaande afbeelding tegen. Ik las de afbeelding rustig door en schrok er eerlijk gezegd van. Omdat ik in de paramedische wereld werk was ik hier natuurlijk al enigszins van op de hoogte, maar toch, je wordt weer even op de feiten gewezen hoe de gemiddelde Nederlander denkt over gezondheid.

Op dit moment is zorg in Nederland vooral gericht op mensen die ziek zijn en methodes om hen beter te maken. Artsen kunnen heel veel, breek je jouw arm of been, dan krijg je gips, heb je een blinde darm ontsteking? Dan kun je niet zonder goede zorg. Ga je door je rug, dan kun je vaak de volgende dag al zorg krijgen. Maar op het moment dat de echte noodzaak misschien een stuk minder is, dan stoppen we snel met de zorg en eigenlijk zijn we misschien wel terug bij af. Het is toch bizar dat wij met z’n allen miljoenen euro’s besteden aan dure medische ingrepen en klachtenbehandeling, maar bijna niets doen aan de mogelijkheden die voor 70%  preventief bijdragen aan onze gezondheid?

Waar mensen zich naar mijn mening onvoldoende op focussen is het ‘gezond zijn’. Dat betekent voor zorgverleners niet alleen de klachten behandelen maar zeker ook preventie en promotie van gezond zijn in de vorm van bewegen, voeding en leefstijl tips. Je helpt dus mensen voordat ze ziek worden. Ook in de fysiotherapie praktijk zien we mensen die “ziek” zijn. Niemand komt bij ons zonder klachten. Zelfs niet als het gezellig is en geen pijn doet 😉

Ook bij ons ligt een belangrijke taak om mensen erop te wijzen dat er veel meer is dan alleen reactief behandelen. Wij moeten mensen ook kunnen wijzen op en enthousiasmeren voor een gezonde leefstijl. Gelukkig zijn er steeds meer zorgverleners die dit inzien en komen er initiatieven om naast behandelen van klachten ook informatie over leefstijl te geven.

FYVIP Vitaliteitsprogramma

Collega’s Sjoerd en Timo hebben mede daarom een innovatief leefstijl programma ontwikkeld waarbij zij al hun expertise combineren om mensen te helpen met hun preventieve gezondheid en het verhogen van je energie en vitaliteit. Om te werken aan je vitaliteit analyseren zij eerst jouw persoonlijke situatie. Want die is voor iedereen anders.

 

Schud deze blog jou ook enigszins wakker en wil je wat doen aan preventieve gezondheid? Kijk dan ook even op de website van FYVIP en meld je aan voor een gratis vitaliteits-check! om te kijken of je meer uit de preventieve gezondheid kunt halen.

Groeten

Peter van der Veer

Fysiotherapeut

 

Reactie plaatsen