Misschien heb je wel eens een spierscheur gehad of ben je een keer door je enkel gegaan?
Weet je nog wat je toen moest doen? Waarschijnlijk was dit iets met ijs erop en met je been omhoog. Bij mijn eerste lessen EHBO heb ik altijd geleerd hou het RICE-principe aan. Dit betekent Rust Ijs Compressie en Elevatie. Dit is zeker niet verkeerd om aan te houden maar tegenwoordig zijn we erachter dat het misschien beter is om het PEACE- and LOVE-principe te gebruiken. Dit is voornamelijk een completere aanpak om goed te herstellen van bijvoorbeeld je spierblessure. Dit is wat het betekent:
Protection: de eerste 3 dagen is het beste om zo min mogelijk te bewegen of kracht te zetten op het gebied waar je schade hebt opgelopen. Zo voorkom je dat de schade groter wordt en verergering van de pijn.
Elevation: probeer het deel van je lichaam waar schade is omhoog te houden. Zo kan het vocht makkelijker weg uit het aangedane weefsel.
Avoid: Vermijd het gebruik van ontstekingsremmers. Deze reduceren weefselherstel.
Compression: tape of bandage kan helpen bij het reduceren van de zwelling.
Education: zorg dat je goed op de hoogte bent van het normale beloop van een bepaalde aandoening. Een goede (sport)fysiotherapeut kan je precies vertellen wat de prognose van een bepaalde aandoening is en welke factoren je kunt beïnvloeden om het herstel te optimaliseren. Dit voorkomt onnodige passieve behandelingen en medisch onderzoek die herstel in de weg kunnen staan. Laat de natuur zijn gang gaan, je lichaam is namelijk heel goed in het wegwerken van schade.
Load: beweeg op geleide van de pijn. Zorg dat je belasting over de tijd steeds iets meer toeneemt. Je lichaam vertelt je wanneer het weer veilig is om belasting weer op te pakken.
Optimism: blijf positief over hoe je herstel verloopt. Conditioneer je brein voor optimaal resultaat!
Vascularisatie: pijnvrije activiteiten die zorgen voor activatie van het hart- en vaat systeem zijn een goed idee! Hiermee vergroot je de bloedtoevoer naar het aangedane weefsel.
Exercise: vergroot de kracht, mobiliteit en proprioceptie door een actieve leefstijl aan te houden. Een actieve aanpak bevordert herstel. Ook hierbij kan je (sport)fysiotherapeut je natuurlijk goed ondersteunen voor een specifieke aanpak.