02 oktober 2018 
2 min. leestijd

STAKEN (2)

STAKEN (2)

In de blog van collega Bart afgelopen week heeft u al veel kunnen lezen over hoe het er in verzekeringsland aan toegaat.

Het is nog 8 dagen tot onze actiedag!! Woensdag 10 oktober 10.10 uur in Arnhem.

We willen allemaal graag uiting geven aan ons gevoel van onmacht. Dit om de gezamenlijke druk op de politiek en zorgverzekeraars op te voeren. Om op deze manier onze pijn te combineren met de schrijnende gevolgen voor onze patiënten. Juist op deze datum, daar die voor de bespreking van de zorgbegroting in de Tweede Kamer valt en daar er nog tijd is voor collega’s om zich te beraden op welke contracten wel of niet te tekenen. Ja u leest het goed een kwart van de fysiotherapeuten twijfelt over contracteren. Onze beroepsvereniging, het KNGF, deed recentelijk onderzoek onder haar leden naar de ontwikkeling van de verhouding gecontracteerd versus (deels) ongecontracteerd werken. Het blijkt dat 94% van de fysiotherapeuten dit jaar deels gecontracteerd werkt. Een kwart van de fysiotherapeuten die nu met contracten werkt, twijfelt of ze voor 2019 (deels) blijven contracteren. Contractuele voorwaarden als het tarief, de behandelindex en extra werklast zijn overwegingen om te willen stoppen met gecontracteerd werken. Ook wij bij de Jong Fysiotherapie twijfelen zeer sterk of we voor 2019 met alle zorgverzekeraars een contract voor 2019 ondertekenen. Wij zullen u tijdig informeren als er veranderingen in het contracteerbeleid zijn.

Op 10 oktober wordt er door de actiegroep fysiotherapie een strakke strop award uitgereikt aan VGZ omdat we de strakke strop om onze nek zat zijn. 

De strakke strop die maakt dat we niet fatsoenlijk kunnen onderhandelen met zorgverzekeraars.
De strakke strop die maakt dat we de patiënten niet genoeg behandelingen mogen geven.
De strakke strop die maakt dat we de patiënten moeten overladen met tevredenheidsonderzoeken.
De strakke strop die ons straft als we dat niet doen.
De strakke strop van tarieven die 30% onder kostprijs liggen.
De strakke strop die bepaalt hoe hoog onze omzet mag zijn.
Kortom

De strakke strop die patiënten en fysiotherapeuten benad
eelt.

VGZ stak met kop en schouders boven de andere verzekeraars uit. Zij haalden de strop afgelopen jaar het strakste aan. Naast alle wurgende eisen hebben zij een hoofdrol gespeeld in het creëren van verdeeldheid binnen onze beroepsgroep. We willen ook aandacht voor het feit dat de andere verzekeraars van de big4 ook in de top 5 van de wurggreep scoringslijst staan. Vervolg acties sluiten we niet uit.

Gelooft u de zorgverzekering wanneer die u verteld dat ze niet bekend zijn met de hier bovengenoemde problemen? Laat u niet in de maling nemen. Onze beroepsvereniging KNGF laat geen bespreking voorbij gaan zonder op deze problemen te wijzen. Maar dat de zorgverzekering onze problemen liefst niet willen herkennen is mij ook wel duidelijk.

Wanneer alle redelijkheid is verdwenen in de communicatie met bepaalde zorgverzekeraars
Wanneer we niet worden ondersteund bij onze inspanningen en niet gefaciliteerd bij onze investeringen
Wanneer we ons mooie vak moeten verlaten omdat het niet te bekostigen is of zelf ziek worden van de regels
Wanneer we merken dat we geen vat hebben op onze positie en ons bekostigingsmodel
Wanneer onze meldingen over onze zeer onevenwichtige, zwakke positie betreffende de zorginkoop niet ontvankelijk worden verklaard…

is het echt te ver gegaan.

Als je alles hebt gedaan om kwaliteit aan te tonen maar je nog maar moet afwachten wat je ervoor terugkrijgt in vergoeding.
Als je merkt dat regels schrappen in de praktijk een zeer moeilijk traject is en over jaren wordt uitgesmeerd terwijl de urgentie hoog is.
Als er weer nieuwe regels bijkomen, en we op dit alles geen grip hebben…

Eens is het genoeg en daarom ben ik als praktijkeigenaar woensdag 10 oktober om 10.10 uur in Arnhem!

Met vriendelijke groet,

Sjoerd de Jong

 

Bronvermelding: “STOP DE STROP!” Publieke actiegroep fysiotherapie

Reactie plaatsen