25 september 2018 
2 min. leestijd

STAKEN!

STAKEN!

Je kan de krant bijna niet openslaan of er zijn berichten over (dreigende) stakingen. Of het nu leerkrachten, piloten of zorgverleners zijn, iedereen wil betere werkomstandigheden, minder werkdruk en het liefst ook wat meer verdienen. Ook in de fysiotherapie is er een hoop onvrede over regeldruk en vergoedingen. Staken zit er echter niet in.

Wat is het probleem?

De fysiotherapie was één van de sectoren waar de marktwerking als eerste zijn intrede deed.  In theorie werkt dat zo: Zorgverzekeraars en praktijken onderhandelen over een contract waarin afspraken vastgelegd worden over de prijs, de administratieve afhandeling en voorwaarden met betrekking tot kwaliteit.

In de praktijk werkt het zo: De zorgverzekeraar bepaalt de inhoud van de contracten. Als je daarover wilt onderhandelen als praktijk zijnde krijg je het antwoord dat zorgverzekeraars niet met individuele praktijken onderhandelen (en praktijken mogen zich niet verenigen om samen te onderhandelen van de mededingingswet). Veel fysiotherapeuten hebben dit jaar hun eigen contracten aangeboden aan de zorgverzekeraar en die hebben al die voorstellen geweigerd met precies dat argument.  Het komt er dus op neer dat je alleen de keuze hebt om wel of niet een contract aan te gaan met de zorgverzekeraar.  Ga je zo’n contract aan, dan moet je vanzelfsprekend ook voldoen aan de eisen van de zorgverzekeraar. Gek genoeg wordt dat eisenpakket elk jaar iets groter. Zo worden praktijken via het contract “gedwongen” onder een gemiddeld aantal behandelingen te blijven (een zogenaamde “behandelindex”). Ga je daaroverheen bestaat de kans dat je een deel terug moet betalen. Dit gemiddelde wordt uiteraard elk jaar naar beneden bijgesteld, waardoor er in steeds minder behandelingen resultaat gehaald zal moeten worden. Ook kennen sommige verzekeraars een “omzetplafond” of mogen praktijken jaarlijks maar een bepaald percentage groeien.  Vreemd genoeg stijgt de vergoeding die de fysiotherapeut krijgt niet mee met de toename van de eisen. Sinds de marktwerking zijn intrede deed 13 jaar geleden zijn de prijzen gelijk gebleven en zelfs nauwelijks gecorrigeerd met de inflatie.  We moeten dus steeds meer doen voor relatief minder geld.  Een onafhankelijk bureau heeft uitgerekend dat de prijs voor een behandeling fysiotherapie bijna 30% hoger zou moeten liggen om een gezonde bedrijfsvoering te kunnen realiseren! Gevolg hiervan is dat er, buiten het behandelen, weinig tijd is om administratie te doen. Een huisarts bellen of een brief voor een specialist schrijven gebeurt over het algemeen buiten de behandeltijd, dus in de eigen tijd van de fysiotherapeut. Iedereen kan op zijn vingers natellen dat dit niet goed kan blijven gaan.

Zorgverzekeraars

Het argument van zorgverzekeraars waarom de vergoeding niet naar een passend niveau getild wordt, is dat zij verantwoordelijk zijn voor het beheersen van de kosten van de zorg. Tegenstrijdig daarbij is dat fysiotherapie momenteel maar een druppel (ca 0,5%) van de totale zorgkosten voor zijn rekening neemt en dat de kabinetsplannen juist gericht zijn om meer zorg in de eerste lijn (huisartsen, fysiotherapeuten etc) te laten plaatsvinden en minder in de duurdere tweede of derde lijn (ziekenhuizen, instellingen).  Het beleid van zorgverzekeraars werkt daarmee de overheidsplannen feitelijk tegen, want er zal niet nog meer gedaan kunnen worden voor hetzelfde geld. Persoonlijk frustreert me dat, omdat er een hoop kansen liggen om de (beweeg)zorg efficiënter en zuiniger in de richten. Dit komt echter niet van de grond door het beleid van de zorgverzekeraars en omdat er in de fysiotherapie binnen de huidige omstandigheden geen ruimte is om vernieuwingen op te zetten.

Onvrede

Op dit moment is de onvrede in de fysiotherapie groot. Praktijken zijn het zat dat ze steeds meer moeten doen voor een relatief lagere vergoeding. Een landelijke staking, zoals de leerkrachten, is echter lastig te realiseren. Niet behandelen betekent ook: geen inkomen. Daarbij hebben we geen vakbond die dat kan opvangen en kunnen/willen we onze patiënten niet de dupe laten worden. Toch zullen op 10 oktober fysiotherapeuten demonstreren voor betere voorwaarden en een betere onderhandelingspositie. Daarbij kunnen we de steun van onze patiënten goed gebruiken, want uiteindelijk zijn zij als klant de dupe van het beleid van de zorgverzekeraars.  Dit kan je, om te beginnen, doen door de Publieke Actiegroep Fysiotherapie te volgen op Facebook of Twitter. Helpen jullie mee om voorwaarden te creëren waardoor we jullie nog beter kunnen helpen?

Groeten Bart

W van der geest
Door

W van der geest

op 26 Sep 2018

Fysio houdt mij al jaren in beweging Zonder dat zou ik inmiddels al uit het arbeidsproces zijn

wendy
Door

wendy

op 26 Sep 2018

Als er meer fysio behandelingen in de pakketten zouden zitten, zouden de medische kosten allemaal minder worden door dat iedereen de fysio kan doen. En daardoor zijn de meeste mensen weer eerder mobiel.

Fysiotherapie Kleinman
Door

Fysiotherapie Kleinman

op 26 Sep 2018

Prima verwoord collega !

José
Door

José

op 26 Sep 2018

Geen of te weinig therapie is te verwoorden in: Meer klachten zoals. Bewegingsproblemen en pijn. Hierdoor meer arts- en ziekenhuis bezoek. C. Dit resulteert in extra medicijnengebruik en hulpmiddelen. Conclusie: Therapie moet helemaal vergoed worden. Daarbij kan en mag de zorgverzekeraar niet op de stoel van de therapeut of arts gaan zitten. Ieder zijn vak zou ik zeggen.

slot78 mobile
Door

slot78 mobile

op 02 Oct 2018

They trade without their egos in approach and enjoy great profits when they win. They should perform small things which make life interesting and romantic. ACT is an acronym for Appreciate, Correct (or Communicate), and Thank.

Reactie plaatsen