26 april 2019 
1 min. leestijd

Waar of niet waar?!

Waar of niet waar?!

Stellingen:

  1. Een frozen shoulder komt alleen voor bij vrouwen tussen de 45 en 60 jaar.
  2. Een MRI scan is het belangrijkste middel om een Rug/Nekhernia te diagnosticeren?
  3. Een tenniselleboog komt vaker voor bij niet tennissers dan bij tennissers?

 

Antwoorden:

  1. Niet waar: een frozen shoulder komt zowel bij mannen voor als bij vrouwen. Het is wel zo dat het bij vrouwen iets vaker voor komt dan bij mannen. En ook klopt het dat een frozen shoulder het vaakst voorkomt tussen de 45 en 60 jaar.

 

  1. Niet waar: De belangrijkste middelen voor een rug/nek hernia diagnose zijn de anamnese en lichamelijk onderzoek. Als de bevindingen van het lichamelijk onderzoek passen bij de signs and symptoms die in de anamnese naar voren komen, zegt dit meer over de kans of een rug/nek hernia bij iemand voor klachten zorgt dan alleen een MRI. En omdat in 90% van alle nek/rug hernia klachten binnen 18 weken vanzelf over wordt vaak bij een verdenking van een hernia niet eens een MRI gemaakt. Daarnaast is het zo dat ongeveer een derde van alle hernia’s die te zien zijn op een MRI scan niet eens voor klachten zorgen. Wel is het zo dat als er op een MRI een nek/rug hernia te zien is en de klachten en uitkomsten van het lichamelijk onderzoek passen bij klachten die op kunnen treden van uit het niveau waar de Hernia is gelokaliseerd. Dat de kans dan groot is dat de klachten daadwerkelijk komen van de hernia.

 

  1. Waar: ondanks dat ongeveer 50% van alle tennissers ooit in zijn/haar leven last krijgt van een tenniselleboog is het toch zo dat een tenniselleboog vaker voorkomt bij niet tennissers. Een tenniselleboog is een aandoening aan de strekpezen van de pols/vingers. Dit komt vaak door een vorm van overbelasting. De pezen van deze strekspieren die aangehecht zijn op de buitenkant van Humerus (bovenarm) geven een ontstoken beeld. Symptomen van een tenniselleboog zijn vaak pijn bij het strekken van pols en vingers, doekjes uitwringen of het bovenhands verschuiven van bijvoorbeeld een stoel. Bij 90% van iedereen die een tenniselleboog heeft gehad waren de klachten na 1 jaar verdwenen.

 

Met sportieve groet,

Niels

Reactie plaatsen