Wat staat er op jouw (spier)rekening?

Wat staat er op jouw (spier)rekening?

Ok; visualiseer met mij mee. Je staat bij de pinautomaat, je stopt je pas erin, voert je code in en klikt op saldo informatie. Vervolgens zie je daar een bedrag staan waar je alles mee kan doen en laten wat je wil. Hoe lekker is dat?

Maar draai de situatie nu eens om. Je saldo informatie komt omhoog en er staat een bedrag waar je niet meer rond van kan komen. Te weinig eten, te weinig drinken, etc. Een enorm vervelende situatie die je wil voorkomen.

Die laatste situatie creëer je door meer op te nemen/verbruiken dan dat er binnenkomt, dat begrijpt iedereen. Maar alleen als het om geld gaat.

Nu maken we het bruggetje naar je gezondheid.
De energie die wij bezitten zit in onze spiercellen. Dus je zou kunnen zeggen; hoe meer spieren, des te meer energie. Zoals Drs. Richard de Leth mooi zegt in zijn boek; je spiermassa is de spierrekening voor een gezonde oude dag.

 Nu hebben wij een hele fijne maar ook een hele grote boosdoener in onze maatschappij en die heet: ‘comfort’. Een mooie verwarmde auto zodat ons lichaam zelf minder energie kwijt is om het op te warmen, een elektrische fiets zodat het trappen niet meer te zwaar is. Een koelkast die er voor zorgt dat we ons eten langer kunnen bewaren en eigenlijk geen tekorten meer kennen, een Albert Heijn die ervoor zorgt dat je niet hoeft te jagen en geen moestuin hoeft te hebben, zelfs een thuisbezorging heeft die vooral heel veel energie bespaard. We hoeven letterlijk niet meer van onze bank af te komen terwijl we aan het netflixen te zijn om eten en drinken te regelen.

Sommige ontwikkelingen hebben onze maatschappij enorm verrijkt, maar hebben tegelijkertijd onze gezondheid op de lange termijn verarmd.

Gelukkig is de oplossing voor heel veel problematiek heel simpel! BEWEEG! SPORT! WORD STERKER! investeer in je lichaam! pak je eigen verantwoordelijkheid! Zorg dat je spiermassa toeneemt (en dus ook de rekening), want op een dag komt het moment dat je noodgedwongen moet betalen. Dan kom je echt niet meer uit je stoel. Dan kom je echt niet meer de trap op en hoe fijn is het dan dat je een enorme spierrekening hebt. Ik gun het je van harte, maar jij bent diegene die het moet doen!

Met sportieve groet,

Peter van de Veer, fysiotherapeut

Reactie plaatsen