26 september 2017 
in Blog
2 min. leestijd

Heeft het weer effect op gewrichtspijn?

Heeft het weer effect op gewrichtspijn?

Sommige mensen voelen “het” in de botten, de stilte voor de storm dan ook echt ’letterlijk’.

Vorige week hebben we een officiële seizoensverandering gehad. Het is herfst!

Het seizoen waarin we in Nederland kunnen gaan genieten van paddenstoelen, stoofpeertjes, witlof, bockbier en natuurlijk herfstvla :-). Ook worden de dagen korter, verkleuren de bladeren aan de bomen en is er veel afwisseling tussen regen en zon. Weersinvloeden daar gaat de blog vandaag over!

Regelmatig maak ik mee dat mensen de schuld geven aan het weer als de gewrichtspijn erger wordt. Dit wekt natuurlijk interesse op bij een fysiotherapeut. Dus wilde ik graag uitzoeken wat het verband kan zijn tussen gewrichtsklachten en weersverandering.

Uit onderzoek blijkt dat mensen accurate weersvoorspellingen kunnen doen aan de hand van gewrichtspijn. Met name mensen die al gewrichtsklachten hebben, bijvoorbeeld bij artrose of reuma kunnen dit. Ook blijkt dat vermeerdering van gewricht- of botpijn met name voorkomt op zonnige dagen voor dat het gaat regenen.

 Hoe is dit fenomeen te verklaren?

Onderzoekers zijn het nog niet met elkaar eens over wat de juiste verklaring is, waarom het weer voor meer pijn kan zorgen. Maar er zijn wel een aantal aannemelijke theorieën.

De meeste mensen denken dat het met vochtigheid of temperatuur te maken heeft. Maar de wetenschap wijst uit op verschil in barometrische druk, ook wel luchtdruk.

Barometrisch druk is het gewicht van de atmosfeer om ons heen. Beeld je maar eens in dat de weefsels om onze gewrichten heen op een ballon lijken. Dan zorgt een hoge barometrische druk dat die ballon niet uit gaat zetten. Als de barometrische druk om laag gaat, bijvoorbeeld vlak voor het gaat regenen kan dat in theorie weefsel dat om een gewricht zit uit gaan zetten. Het uitzetten van weefsel kan voor een pijnsensatie zorgen. Dit zelfde fenomeen treedt op in vliegtuigen. Hoe hoger je komt hoe minder barometrische druk. Dit merk je dan bijv. aan je handen en je voeten. Ze zwellen dan op!

Omdat dit allemaal op microscopisch niveau gebeurt, is het natuurlijk maar de vraag of dit echt voor pijnsensatie kan zorgen. Nu is het zo dat mensen met chronische pijn gevoeliger kunnen worden voor pijnsensatie. Sommige zenuwen geven makkelijker signalen door aan de hersenen bijvoorbeeld bij: ontstekingen, blessures of verklevingen. Dit kan verklaren waarom sommige mensen wel een pijnlijk gevoel hebben door het weer en sommige mensen niet.

Ondanks een logische verklaring blijft het verband tussen pijn en het weer hypothetisch.

Wat nu als je deze klachten hebt?

Verhuizen naar een warmer klimaat is meestal geen optie. En daarnaast weet je natuurlijk nooit of je klachten met je mee verhuizen. De kans is groter dat dit wel gebeurt dan niet.

Andere opties zijn:

Houd je spieren en gewrichten warm: warmte ontspant de spieren dit kan helpen om de pijn te dempen.

Probeer zwelling te voorkomen: als slecht weer voor pijn en zwelling zorgt kun je proberen met een drukverband of strakke kous/sok de zwelling in je gewichten te verminderen. Doordat de druk in het gewricht minder wordt dempt dit de pijn.

Verder kan het wegnemen van onwetendheid ook helpen voor mensen met dit probleem. Als je weet waardoor het probleem ontstaat, weet je ook dat het “weer” beter gaat worden.

Want na regen komt altijd zonneschijn!

En ben je nu bij je oma of tante op bezoek en klaagt ze over pijn in haar knie? Let dan goed op, want als ze zegt dat er een regenbui aan zit te komen. Kan het maar zo zijn dat ze gelijk heeft!!!

Groetjes

Niels Noordmans, fysiotherapeut

CLAEYS ANNIE-CAROLINE
Door

CLAEYS ANNIE-CAROLINE

op 24 May 2018

woonde 3 jaar in Frankrijk, NOOIT klachten, terug door omstandigheden in Belgie, enorme spierpijn bij weerschommelingen, ben wel 80 jaar!!!!!!

Marga geerlings
Door

Marga geerlings

op 12 Jun 2018

Ik heb last van pijn in mijn knie vooral na het vliegen. Ik heb in mijn linker knie een baker cyste en mediale gescheurde meniscus. De druk geeft daarna extra pijnsensatie

Marie Roelofsen
Door

Marie Roelofsen

op 29 Jan 2019

Ik was in Zwitserland op 900 meter hoogte. Alle gewrichtspijn was weg!

Madyjan
Door

Madyjan

op 06 Aug 2020

Vooral met warmte last van knieën en enkels. ,draag sinds. 7 jaar steunkousen maar pijn blijft. Ondermijn knie lijkt het net of ze het gaan afzagen en bij de enkel of ik klompen aan heb

fabienne
Door

fabienne

op 08 Dec 2022

Koud, droog weer is geen probleem. Maar als het gaat regenen of sneeuwen heb ik veel pijn. Mijn gehele lichaam doet dan pijn. En ik ben nog maar 46. Steeds gesport, later gehoord dat contactsporten en turnen geen goed idee zijn bij hyperlakse gewrichten

Reactie plaatsen