13 november 2018 
4 min. leestijd

Wekker zetten?!

Wekker zetten?!

Wekker zetten?!

Bij elke behandeling de wekker zetten, wat betekent dat voor een behandeling?

De therapeuten behandelen gebruikelijk 30 minuten. “Wanneer we behandelen voor het tarief wat verzekeraars betalen, dan stopt de behandeling bij zeventien minuten. Dat effect laten wij met onze eigen wekkers zien.” Deze inperking is volgens de actiegroep een regelrechte bedreiging van het inkomen  en daarmee dus het bestaan van veel praktijken.

De Estafette Wekker-actie is bedoeld om de consument te wijzen op het feit dat de therapeuten in deze branche steeds minder gaan verdienen. Het geschil speelt landelijk, overal zijn er fysio’s die er genoeg van hebben. “Sinds de komst van de marktwerking in de zorg wordt het steeds slechter”. De tarieven zijn nooit meer aangepast alleen maar gekort. Het werk wat wij er voor moeten doen, wordt steeds meer. Zorgverzekeraars werken niet met overleg, maar nemen ons in een wurggreep.”

Als je nou denkt, de fysiotherapeuten zijn wel heel veel aan het zeuren over de zorgverzekeraars de afgelopen weken. Dat klopt, maar ik zal het je proberen uit te leggen. Lees even verder:

Stel je het volgende eens voor:

Je werkt op kantoor. Mensen komen naar je toe voor adviezen. Je doet je werk met veel plezier omdat je graag mensen helpt. En deze mensen zijn blij met je adviezen.

Je contract zegt dat alleen de tijd die je aan mensen besteed kan worden betaald. Soms heb je extra tijd nodig om iets uit te zoeken, die kan je ook in rekening brengen. Een extra telefoontje om je klanten extra te ondersteunen is geen probleem.

Je betaalt voor je computer, software, je werkplek en bijscholingen die je moet volgen om kwaliteit te kunnen garanderen. Overleggen met collega’s van een andere afdeling doe je in je vrije tijd. Dat laatste doe je ook met plezier want kwaliteit leveren en samenwerken vind je zelf ook belangrijk.

Je loon is alleen niet gestegen, geen enkele keer in 10 jaar tijd. Nou ja, misschien 50 cent of zo.

Je probeert elk jaar weer te onderhandelen met de manager die over je contract gaat. Je hebt hem/haar  geen enkele keer rechtstreeks gesproken want alles gaat via de mail of telefonisch met medewerkers. Wanneer je mailt krijg je telkens hetzelfde standaard antwoord, net als je andere collega’s trouwens. Volgens de manager wordt het allemaal veel te duur wanneer jouw loon verhoogd wordt, daar zijn jouw klanten de dupe van en dat wil je toch niet?

Je hebt hart voor je werk en je redt het met wat je verdient, het contract is te belangrijk voor je inkomsten om niet te ondertekenen. Als je niet tekent kan je er niet meer zijn voor je klanten en laat je ze in de steek.

Nu de vertaling naar de fysiotherapeut:

Je bent trots op je werk! Je helpt namelijk mensen om van hun probleem af te komen, gezonder te worden en sneller aan te sterken na een ziekenhuisopname. Je leert ze om te gaan met hun klachten. Je ziet mensen groeien in hun ontwikkeling en grip krijgen op hun leven. Hun kwaliteit van leven neemt toe en mensen stralen weer.

Je ben fysiotherapeut! In hart en nieren! En je bent er goed in.

Maar dan…

Krijg je de contractvoorwaarden voor 2019 te zien:

– Je uurtarief stijgt weer niet

– De extra tijd wordt niet meer betaald, je kan alleen de tijd van behandelen declareren

– Je moet ook een klanttevredenheidsonderzoek gaan uitvoeren, omdat de zorgverzekeraar dit eist. Dit onderzoek moet je uit eigen zak betalen. Je moet kiezen, geld opzij leggen voor je pensioen of de kosten voor het klanttevredenheidsonderzoek betalen.

Je probeert weer met  de zorgverzekeraars te overleggen en te onderhandelen, want dit is onhoudbaar aan het worden!

Alles wordt duurder maar je gaat elk jaar op inkomsten achteruit.

De zorgverzekering laat weten dat de enige met wie ze onderhandelen je beroepsvereniging is. Je beroepsvereniging geeft als antwoord dat ze niet eens mogen onderhandelen namens hun leden, want dan is er sprake van kartelvorming.

De Nederlandse Zorg Autoriteit heeft beleidsregels opgesteld. De zorgverzekeraar geeft aan dat zij  niet verplicht zijn die te volgen en dit ook niet gaan doen. De zorg is al duur genoeg.

Je staat voor een dilemma. Wat moet je doen? De contracten ondertekenen of niet ondertekenen.

Op radio en tv hoor en zie je verschillende spotjes van zorgverzekeraars die goede zorg zo enorm belangrijk vinden en die hun klanten graag de beste zorg bieden. Aan dit soort campagnes wordt zo’n 30 miljoen euro uit gegeven. Alles voor nieuwe klanten hè? Maar de zorgverleners staan in de kou!

Ondertussen bieden fysiotherapeuten zorgverzekeraar VGZ de strakke strop aan, wordt er geprotesteerd in Den Haag, bieden de logopedisten VWS een petitie aan, gaan de diëtisten van Red de diëtist in gesprek met verschillende zorgverzekeraars en weigeren ook huisartsen hun contracten te tekenen. In de 2e kamer worden vragen gesteld over de bekostiging van de 1e lijns zorgverleners.

De zorg in ziekenhuizen is enorm dure zorg, sterker nog, ze gaan failliet. De 1e lijns zorg is goedkoper. Goedkoper omdat 1e lijns zorg echt goedkoper is en ook dure ziekenhuiszorg kan voorkomen, maar ook omdat zorgverleners onderbetaald worden. Gemiddeld zo’n 25-30% onder de kostprijs. Door de vergrijzing komt er komende jaren meer zorg neer op de schouders van de 1e lijns zorgverleners, de fysiotherapeuten, de diëtisten, de logopedisten, de huisartsen. Precies de zorgverleners waarop nu juist al jaren beknibbeld wordt.

Dit kabinet wil marktwerking in de zorg, maar wel alleen op hun manier, vastgelegd in allerlei beperkende wetten en met zoveel mogelijk macht voor de zorgverzekeraar. Zowel minister Bruno Bruins als minister Hugo de Jonge kunnen de werking van dit zorgstelsel steeds slechter uitleggen. Patiënten en zorgverleners zijn hiervan steeds vaker de dupe!

De actiegroepen werken keihard en ze zullen niet stoppen voordat er verbetering komt.

Wat er verder nodig is?

Nodig is dat onze klanten opstaan en opkomen voor hun zorgverleners.

Hoe? Door hun zorgverzekeraars er op aan te spreken dat zij als klant hun zorgverlener hoog in het vaandel hebben staan. Door duidelijk te maken wat het effect van de behandeling en begeleiding is die zij hebben gehad en welke voordelen dit heeft opgeleverd. Maak het bekend aan de wereld, aan de verzekeraars, politiek, (social)media en aan iedereen die ook de zorg betaalbaar maar ook eerlijk wil houden. Steun deze harde werkers die voor veel mensen in de samenleving van grote betekenis zijn. De steun van patiënten en cliënten is hard nodig!

Zeker om hun werk goed te kunnen blijven doen. Ze hebben tijd nodig om iedereen met kwaliteit, aandacht en service te kunnen behandelen.

Met vriendelijke groet,

Sjoerd de Jong

Reactie plaatsen