Zo bespaar je energie door coördinatie!

Zo bespaar je energie door coördinatie!

Als fysiotherapeut valt mij regelmatig op dat het tegenwoordig vaak gaat over besparen van energie, energie verdelen of opwekken. Dit gaat dan niet over de zonnepanelen op het dak van een huis, maar over hoe fit of vitaal iemand zich voelt. Dit roept natuurlijk vragen op. Hoe is dan het dan met iemand zijn conditie of fysieke fitheid? En waaruit bestaat conditie?

Fysieke fitheid of conditie is op te delen in 5 eigenschappen:

  • Snelheid
  • Kracht
  • Uithoudingsvermogen
  • Lenigheid
  • Coördinatie

Terug naar energie, om te bewegen is energie nodig en voor energie is verbranding nodig.

Bewegen doe je bijna altijd. Zowel in het dagelijks leven als tijdens sporten. Dus om jouw prestaties te verbeteren of misschien wel bestaande klachten te verminderen, is het goed om ook specifiek coördinatie te trainen en daarmee je fysieke fitheid te verbeteren.

Wat is coördinatie? En wat heb je eraan? Dat leg ik graag aan je uit….

Coördinatie is dus 1 van de 5 grond motorische eigenschappen die bepalend kan zijn voor de fysieke fitheid van iemand. Als je de definitie van coördinatie of coördineren googelt komt eruit: “afstemming op elkaar”. De vertaalslag naar het bewegen van het menselijk lichaam zou kunnen zijn: het afstemmen van zenuwstelsel op de spieren. Aansturen vanuit het zenuwstelsel op de spieren is nodig zodat er beweging plaats kan vinden. Dit kan natuurlijk van alles zijn. Bijvoorbeeld het wegslaan van een tennisbal, balanceren op 1 been of het met je duimen de knoppen bedienen van je spelcomputer controller.

Spieraansturing kan op 2 verschillende manieren.  De eerste manier is door het signaal van je hersenen naar de spiervezels van 1 spier te sturen. Dit noem je intramusculaire aansturing. Door je coördinatie te verbeteren kun je met 1 signaal meerder spiervezels in 1 keer aansturen.

Sommige spieren werken met elkaar samen om een bepaalde beweging te kunnen maken. Het aanspannen en ook ontspannen van meerdere spieren of een spiergroep noem je intermusculaire aansturing. Dit is de tweede manier. Dus ook het  goed kunnen ontspannen van spieren is onder andere een vorm van coördinatie.

Een goede coördinatie zorgt er dus voor dat jij op een efficiënte manier je spieren kan aanspannen en ontspannen. Dit maakt dat je beter beweegtaken uit kan voeren en hierbij ook minder energie zal verspillen.

Denk dus bij het besparen van energie niet alleen aan het milieu. Maar begin bij jouw eigen lichaam.

Vriendelijke groet,
Niels Noordmans

Fysiotherapeut / manueel therapeut i.o.

Reactie plaatsen