19 september 2017 
in Blog
2 min. leestijd

Kan ik supplementen gebruiken voor mijn klachten, of om vitaler te zijn?

Kan ik supplementen gebruiken voor mijn klachten, of om vitaler te zijn?
 • Wat zijn supplementen?
 • Waarom zou je supplementen gebruiken?
 • Welke supplementen zijn dan belangrijk?
 • En kan ik dit zomaar nemen?

Daar gaat het over in deze blog!

Wat zijn supplementen eigenlijk?

Voedingssupplementen zijn producten in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes en bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding. Ze bevatten vitamines, mineralen of bioactieve stoffen, zowel per soort, zoals in een vitamine C pil, of als combinatie, zoals in een multi-vitamine pil.

(bron: het voedingscentrum)

 Tegenwoordig is er veel aandacht voor supplementen in Nederland. Het hoofddoel moet zijn om de vitaliteit van mensen te optimaliseren, maar helaas wordt er in de suppletiebranche ook heel veel geld verdiend. Conclusie? Vraag altijd advies aan iemand die geschoold is in het gebruik van supplementen.

Waarom zou je supplementen gebruiken?

De enige juiste reden om supplementen te gebruiken is heel logisch. Je gebruikt supplementen als je lichaam iets tekort komt wat niet optimaal aangevuld kan worden vanuit je voedingspatroon. Een aantal veel voorkomende adviezen die worden gegeven zijn:

 • Foliumzuur:       bij vrouwen die zwanger zijn/ willen worden
 • Vitamine D:       bij ouderen, kinderen en mensen met een donkere huidskleur
 • Vitamine B12:   bij veganisten
 • Multivitamine: bij ouderen die weinig eten, of mensen met een eenzijdig eetpatroon

Klassiek gezien zijn dit de meest voornaamste adviezen.

Een korte uitleg over een aantal belangrijke supplementen

Onderstaande supplementen zijn in onze ogen erg belangrijk en daarom lichten wij ze kort toe.

Visolie (Omega 3)

Goeie vetten zijn enorm belangrijk voor ons lichaam. Vooral de verhouding tussen de vetten Omega 3 en Omega 6 is heel belangrijk. De gemiddelde verhouding van deze vetten is tegenwoordig 1:25-30, terwijl de ideale verhouding 1:2-5 zou zijn. Omega 3 vetten zijn vooral te vinden in vette vis zoals zalm, haring en makreel. Omdat we tegenwoordig steeds minder vis eten krijgen we dus in veel gevallen te weinig Omega 3 vetten binnen via onze voeding.

Zijn de vetten langere tijd uit verhouding dan is er een verhoogde kans op ontsteking in het lichaam. Het gebruik van Omega 3 is daarom een belangrijke aanvulling op je dagelijkse voeding!

Een aantal voordelen op een rijtje:

 • Beter geheugen en leercapaciteiten
 • Minder kans op type 2 diabetes
 • Gezondere huid
 • Efficiënter sporten
 • Makkelijker afvallen
 • Beter slapen

Multivitamine

We nemen het grootste gedeelte van vitamine op uit onze voeding. Helaas is de kwaliteit van onze voeding niet hetzelfde als 30 jaar geleden. Zo zit er bijvoorbeeld 65% minder vitamine C in spinazie t.o.v. het jaar 1985, en zit er 71% minder magnesium in onze huidige wortelen.

De conclusie is dat het bijna onmogelijk is de juiste hoeveelheid vitaminen en mineralen uit je dagelijkse voeding te halen, dat maakt een multivitamine een goede aanvulling op je dagelijkse voeding.

Vitamine D3

Deze vitamine is de meest bekende in Nederland als het gaat om tekorten. Vitamine D nemen we voornamelijk op uit de zon, en zelfs al is er voldoende zon dan krijgen we vaak nog te weinig binnen.

Vitamine D heeft een positieve uitwerking op een goeie spierfunctie, je weerstand, je slaap, maar is ook heel belangrijk voor de kwaliteit van je botten.

Magnesium

Dit supplement is wel heel breed inzetbaar en heeft meer dan 300 functies. Het is betrokken bij de kwaliteit van je zenuwstelsel maar vooral ook bij het vrijmaken van energie!

Sporters en mensen die zich op andere wijze veel inspannen of last van stress hebben wordt magnesium vaak aanbevolen. Voor hen zou het goed zijn voor de energiestofwisseling en het gezond houden van het spier- en zenuwstelsel. Magnesium zou ook bij stress en depressie ontspannend en rustgevend werken. Verder wordt magnesium genoemd als middel om het geheugen en de concentratie te verhogen.

Neem je zomaar supplementen

Voordat je er voor kiest supplementen aan te schaffen wil je natuurlijk wel dat ze een bepaald effect hebben. Je wil je bijvoorbeeld energieker voelen, minder pijnklachten ervaren of beter slapen etc.

Raadpleeg daarom altijd iemand die geschoold is in het gebruik van supplementen. Wij kunnen je verder helpen bij je keuze zodat je het effect krijgt wat je verwacht!

Slijmbeursklachten, een probleem in je levensstijl?

Reactie plaatsen